Rodzaje czekolady – czym się wyróżniają i jakie mają właściwości zdrowotne

Kto z nas nie jest miłośnikiem czekolady? Uwielbiamy ją pod wieloma postaciami: klasycznej tabliczki, napoju czy składnika ciast i deserów. Przysmak ten zyskał nawet swoje specjalne święto, które obchodzimy 7 lipca jako Światowy Dzień Czekolady. A jakie są jej rodzaje i walory? I czy czekolada jest zdrowa? – O tym wszystkim dowiecie się z naszego artykułu.

Z czego składa się czekolada i jakie są jej odmiany

Na sklepowych półkach mamy ogromny wybór czekolad z różnymi dodatkami oraz nadzieniami. Jednak każda z nich składa się przede wszystkim z cukru i masy kakaowej – w postaci tłuszczowej i beztłuszczowej. W zależności od proporcji tych składników wyróżniamy 4 podstawowe rodzaje czekolady:

  • gorzka,
  • mleczna,
  • biała,
  • różowa.

Gorzka – najzdrowsza z czekolad

Spośród wszystkich czekolad gorzka zawiera najwięcej miazgi kakaowej (od 60% do nawet 99%), a jednocześnie najmniej cukru. Z tego powodu jej smak jest dosyć cierpki i nie wszyscy zostają jej wielbicielami. Jednak to dzięki tej wysokiej zawartości kakao gorzka czekolada jest najbogatsza w składniki odżywcze takie jak: witaminy A, B i E, związki mineralne m.in. magnez, potas, fosfor, żelazo, cynk, a także aminokwasy, błonnik i wiele innych. Dlatego też konsumpcja tego smakołyku wywiera korzystny wpływ na zdrowie! Co ciekawe, specjaliści wskazują, że gorzka czekolada może nas uchronić przed otyłością, ponieważ zmniejsza apetyt i powoduje uczucie sytości! 

Mleczna – najsłodsza

Do wyrobu tego rodzaju czekolady używa się mniejszą ilość kakao – zazwyczaj do 50%, a także produktów mlecznych. Dlatego jej smak jest zdecydowanie słodszy, a barwa jaśniejsza niż w przypadku odmiany gorzkiej. Natomiast dzięki składnikom nabiałowym czekolada mleczna jest najbardziej bogata w wapń.

Biała – czekolada bez kakao

Przez niektórych koneserów nie jest uznawana za prawdziwą czekoladę, ponieważ nie zawiera w sobie suchej miazgi kakaowej. Jednak w jej składzie, poza cukrem czy dodatkami, występuje masło kakaowe, którego powinno być nie mniej niż 33%. Niestety niektórzy producenci zastępują ten istotny składnik innymi tłuszczami roślinnymi np. utwardzonym olejem palmowym, co znacznie obniża jakość tego wyrobu i jego walory smakowe. Brak suchego kakao powoduje, że czekolada nie przybiera typowego brązowego koloru, a ma barwę kremową.

Różowa – w pełni naturalna

Ten rodzaj czekolady jest stosunkowo nowym wynalazkiem. Po raz pierwszy został wyprodukowany w 2017 roku przez szwajcarską firmę cieszącą się wysoką renomą na rynku wyrobów z kakao. To co przede wszystkim wyróżnia tę czekoladę, to jej różowy kolor. Nie powstał on jednak w wyniku zastosowania sztucznych barwników w procesie produkcji, a w zupełnie naturalny sposób. Jak to możliwe? Otóż do jej przygotowania używa się ziaren z rubinowego kakaowca, które w trakcie prażenia nabierają barwy różowej. A czy ta odmiana czekolady wyróżnia się również smakiem? Tak – jest słodka, ale z wyczuwalną delikatną kwaśną domieszką oraz aromatem owoców leśnych.

Korzystne właściwości czekolady

Konsumpcja czekolady przynosi przyjemność nie tylko dla naszego podniebienia, ale również pozytywnie wpływa na nasz nastrój, zdrowie, a nawet wygląd. Jaką zatem moc kryje w sobie tabliczka czekolady? Przede wszystkim jest nasycona substancjami odżywczymi – według badań jest ich ponad 600! I to dzięki nim spożycie czekolady przyczynia się do poprawy naszej kondycji fizycznej, psychicznej i umysłowej. Przykładowo zawarty w niej magnez usprawnia działanie mózgu, a razem z porcją węglowodanów, potasu i żelaza dodaje nam energii. Ponadto czekolada zmniejsza ryzyko pojawienia się wielu poważnych chorób, m.in. nowotworów, udaru mózgu, miażdżycy czy zawału serca. A to wszystko za sprawą cennych składników, jakimi są polifenole. Dlatego śmiało sięgajmy po ten jakże zbawienny smakołyk! Oczywiście, nie możemy przy tym zapominać o zachowaniu zasady złotego umiaru. 2-3 kostki czekolady dziennie w zupełności nam wystarczą dla utrzymania zdrowej diety!