Co można przygotować ze śliwek? Ciasta i desery ze śliwkami

Śliwki to bardzo popularne owoce w Polsce, szczególnie późnym latem i jesienią, kiedy przychodzi na nie sezon. Wtedy też obchodzimy Święto Śliwki, które wypada 21 sierpnia. Owoce te doskonale nadają się do ciast i deserów. Dlatego warto korzystać z sezonu i zajadać się nimi, a także przygotowywać z nich przetwory i pyszne wypieki! W tym artykule poznacie nasze propozycje smakołyków ze śliwkami oraz dowiecie się o różnorodności ich odmian i wspaniałych wartościach odżywczych!

Rodzaje śliwek i ich właściwości

Choć w Polsce śliwki najbardziej kojarzą nam się z ciemnofioletową węgierką oraz żółtą mirabelką, to na świecie istnieje ponad 6000 odmian tych owoców! Inne popularne gatunki to: żółto-zielona renkloda, brzoskwiniowa (jerozolimka) z żółto-różową skórką, różowo-fioletowy opal, lubaszka czy president o owocach sporych rozmiarów.

Niezależnie od odmiany wszystkie śliwki są nasycone wieloma składnikami odżywczymi, a szczególnie korzystnie wpływają na nasz układ pokarmowy. Regulują trawienie, poprawiają apetyt i neutralizują wolne rodniki w organizmie. Dzięki dużej zawartości pektyn, czyli błonnika, śliwki mają wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworów jelita grubego, a także działają oczyszczająco na układ pokarmowy. Ponadto owoce te są bogate w witaminy A, C, E oraz z grupy B, jak również w substancje mineralne takie jak: żelazo, magnez, potas, wapń i fosfor, które ulegają zwielokrotnieniu w śliwkach suszonych. Dlatego sięgajmy po te owoce jak najczęściej!

Jakie są najlepsze ciasta ze śliwkami?

Śliwki idealnie łączą się z różnymi rodzajami ciast – nie tylko świeże, ale również suszone i kandyzowane oraz przetworzone w postaci powideł, dżemów czy konfitur. Ich słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się ze słodyczą deserów. Jakie wypieki można przygotować z dodatkiem tych owoców?

Nasza pierwsza propozycja to => ciasto drożdżowe ze śliwkami. Do tego wypieku najlepiej nadają się świeże owoce, które po prostu układa się na wcześniej zagniecione i wyrośnięte już ciasto. Całość można na wierzchu posypać kruszonką albo polać lukrem. Na pewno wyjdzie smakowite! Dla tych, którzy nie czują się wprawieni w pieczeniu ciast drożdżowych, zachęcamy do odwiedzenia naszych => cukierni Jacek Placek i zamówienia tego smakołyku!

Kolejna opcja to różnego rodzaju ciasta ucierane z dodatkiem śliwek. Mogą to być ciasta jogurtowe, biszkoptowe, babki, keksy albo murzynki. Tutaj również wystarczy tylko ułożyć surowe owoce na przygotowanej wcześniej masie, a potem całość upiec. Do tego rodzaju ciast nadają się także śliwki suszone i kandyzowane, szczególnie jeśli chodzi o babki i keksy. Natomiast na wierzchu wypieku warto zastosować swoją ulubioną polewę.

Śliwki doskonale pasują też do ciasta kruchego i półkruchego. W tym przypadku poza świeżymi owocami można wykorzystać także przetwory np. powidła śliwkowe. W asortymencie Cukierni Jacek Placek znajduje się => kruchy placek ze śliwkami wykonywany według tradycyjnej domowej receptury. Zatem serdecznie zapraszamy do spróbowania naszej propozycji tego wypieku!

placek ze śliwkami baner www Cukiernia Jacek Placek to synonim smaku domowych ciast z naturalnych produktów.

Na koniec wspomnijmy jeszcze o tartach, do których nadają się wszelkiego rodzaju owoce, w tym oczywiście śliwki. Na podpieczony kruchy spód wykładamy nadzienie np. budyniowe albo z serka mascarpone, a potem dodajemy nasze owoce. Tego typu deser nie tylko wspaniale smakuje, ale także kusi swoim wyglądem.

Jakie inne słodkie pyszności można przygotować ze śliwkami?

Jak już pisaliśmy, śliwki świetnie nadają się na przetwory. Możemy z nich zrobić przede wszystkim powidła, dżemy, konfitury, kompoty oraz śliwki w syropie. Internet jest pełen przepisów, jak je przygotować – także w wersji bez dodatku cukru. Co więcej, koniecznie musimy tu wspomnieć o najbardziej popularnej w Polsce słodkiej potrawie ze śliwkami, czyli knedlach. Doskonale nadają się zarówno na głównie danie, jak i na deser! Ich niezbędnym składnikiem, poza rzecz jasna śliwkami, są ugotowane ziemniaki, z których zagniata się ciasto. Knedle najlepiej podawać z dodatkiem kwaśnej śmietany i cukru – smakują wybornie!