Jak przeliczyć ciasto na osoby oraz na liczbę porcji? Jak je pokroić i zapakować?

Słodkie wypieki to obowiązkowy punkt w menu na każdym przyjęciu. Możemy je zrobić samodzielnie bądź zamówić w sprawdzonej cukierni. W tej sytuacji najczęściej pojawia się pytanie – ile ciasta powinniśmy przygotować dla spodziewanej liczby Gości? W tym artykule podpowiadamy, jak to zrobić, a także podajemy najlepsze sposoby na krojenie i pakowanie ciast.

Jak określić odpowiednią ilość ciasta na imprezę?

Gdy organizujemy wesele, komunię, chrzciny, wydarzenie biznesowe czy inne większe przyjęcie lub event, to jednym z najważniejszych zadań jest zaplanowanie listy dań, w tym słodkiego poczęstunku. Jednak jak to zrobić w przypadku ciast, aby na pewno go wystarczyło dla wszystkich Gości? Proponujemy przyjąć następujące rozwiązanie. Przykładowo, jeśli urządzamy wesele, to możemy w przybliżeniu określić, że każda osoba zje po 3 porcje deseru. Jeden kawałek => ciasta waży ok. 100-150 g, zatem przy 100-osobowym przyjęciu powinniśmy przygotować co najmniej 300 porcji, czyli ok 30-35 kg wypieków. Oczywiście przy większej lub mniejszej liczbie gości musimy odpowiednio dostosować ilość ciasta. Co istotne, w wyliczeniach nie wolno nam pomijać dzieci, które bywają ogromnymi łasuchami! Ponadto warto mieć na uwadze, że jeżeli zdecydujemy się zamówić desery w profesjonalnej => firmie cukierniczej, to w tej sytuacji spokojnie możemy zdać się na doświadczenie pracowników, którzy najlepiej doradzą nam, jaką ilość ciasta potrzebujemy dla naszych Gości.

Jak przeliczyć ciasto na ilość porcji?

Przy planowaniu słodkiego poczęstunku istotną kwestią jest również określenie, ile porcji możemy otrzymać z jednej blachy ciasta. Ze standardowej, prostokątnej formy do wypieków wychodzi zazwyczaj ok. 30-32 kawałki. Inaczej sprawa wygląda, gdy mamy do podzielenia =>tort bądź inne okrągłe ciasto. W tym wypadku możemy zastosować proste obliczenie matematyczne, które pomoże nam podzielić deser na równe porcje. Na początek trzeba zmierzyć średnicę naszego ciasta, a następnie pomnożyć ją przez liczbę pi, czyli ok. 3,14. Uzyskany wynik dzielimy potem przez rozmiar kawałka, jaki chcielibyśmy otrzymać – czyli np. 3, jeżeli jego zewnętrzna część ma mieć szerokość 3 cm. Posługując się tym działaniem, będziemy wiedzieli, że z tortu o średnicy 20 cm powinniśmy ukroić ok. 21 porcji. Oczywiście przy dzieleniu tego typu deserów warto wziąć pod uwagę, jaką ciasto ma strukturę oraz jak bardzo delikatny jest jego krem i wtedy odpowiednio oszacować szerokość jednego kawałka – tak, żeby nam się nie rozpadł podczas krojenia.

W jaki sposób prawidłowo pokroić ciasto?

Krojenie słodkich wypieków bywa nie lada wyzwaniem – szczególnie tych z polewami i przekładanych kremem, a także wielowarstwowych tortów. Jak to zrobić, aby wyszły nam równe, ładne porcje? Jeśli chodzi o ciasta kwadratowe i prostokątne o zwartej strukturze, to krojenie ich nie powinno sprawić nam większych trudności – możemy pociąć je poziomo i pionowo najpierw na pół, a potem na kolejne mniejsze części. Natomiast dzielenie tortu czy innego deseru z kremem jest już bardziej wymagające! W tym celu najlepiej użyć ostrego, długiego noża bez ząbków. Aby dobrze pokroić tort, trzeba każdorazowo zanurzać ostrze w szklance z gorącą wodą, a następnie wycierać je z kremu papierowym ręcznikiem. Dzięki temu zabiegowi porcje wyjdą równe i estetyczne.

W co najlepiej zapakować wypieki?

Na koniec pozostaje nam jeszcze kwestia odpowiedniego zapakowania ciasta, żeby je przetransportować bądź przechować na później. Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest przełożenie wypieku do plastikowego pudełka ze szczelną przykrywką. Obecnie na rynku dostępne są specjalne pojemniki na ciasta w różnych kształtach i z uchwytem do trzymania. Tego typu opakowanie jest nie tylko poręczne w transporcie, ale także chroni przed przenikaniem zapachów z zewnątrz oraz zabezpiecza przed ewentualnym wyciekaniem płynnych substancji. Natomiast jeśli dysponujemy firmowym, kartonowym pudełkiem z => cukierni, to ponowne wykorzystanie go jest równie dobrą opcją na przechowywanie i przewożenie deseru. Takie opakowania są bardzo estetyczne i często wyposażone w ofoliowaną, sztywną podkładkę na ciasto oraz rączkę do trzymania pudełka. Zatem warto je zachować do wielokrotnego użycia!

 

W Cukierni Jacek Placek oferujemy specjalną gamę ciast oraz kruchych ciastek dedykowanych na konferencje, eventy i imprezy okolicznościowe jak również dla branży HoReCa. Co nas wyróżnia? Wszystkie nasze produkty przygotowywane są wyłącznie z naturalnych składników, co gwarantuje niepowtarzalny smak i najwyższą jakość. Dodatkowo oferujemy usługę dowozu w województwie pomorskim, a na życzenie możemy również pokroić ciasta i zapakować je w estetyczne papilotki. Nasza pasja i zaangażowanie sprawiają, że każde zamówienie jest dla nas wyjątkowe!