Maailman makeat maut. Opas suosituimpiin makeisiin.

Wszyscy doskonale znamy takie powiedzenie: „Co kraj, to obyczaj”. Ale równie dobrze moglibyśmy powiedzieć – co kraj, to przysmak, a więc także swoisty deser czy słodycz. W tym artykule zabierzemy Was w podróż po słodkich smakach świata! Poznacie najbardziej charakterystyczne smakołyki wybranych przez nas państw i regionów na świecie!

Baklawa – deser kuchni tureckiej i nie tylko

Odwiedzając Turcję, nie sposób nie zauważyć tego najbardziej popularnego smakołyku, który jest oferowany w każdej cukierni, piekarni czy lokalu gastronomicznym. Baklawa jest niezwykle słodka. Przygotowuje się ją na bazie ciasta półfrancuskiego, z którego cukiernicy układają wiele warstw i przekładają je siekanymi włoskimi orzechami, migdałami albo pistacjami, a także miodem lub specjalnym syropem. Na wierzchu zaś jest znowu słodka polewa z posypką pistacjową albo orzechową. Gotową baklawę kroi się w trójkąty, kwadraty bądź prostokąty i zazwyczaj taki jeden kawałek wystarczy, aby nasycić się jej słodyczą. W Turcji, jako doskonały dodatek do tego deseru, obowiązkowo podaje się szklaneczkę tradycyjnej czarnej herbaty.

Choć za kolebkę baklawy uznaje się przede wszystkim Cesarstwo Ottomańskie, czyli obecną Turcję, to przysmak ten od wieków jest znany i uwielbiany w całym regionie Bliskiego Wschodu oraz na Bałkanach. Co więcej, każdy z tych narodów przez lata wprowadzał swoje modyfikacje w sposobie przygotowywania baklawy i od tego czasu rościł sobie do niej specjalne prawo.

Churros – hiszpańskie pączki

Churros to najbardziej popularna słodka przekąska w Hiszpanii, serwowana zazwyczaj już na śniadanie. Są to podłużne ciastka smażone w głębokim tłuszczu, dlatego też niektórzy porównują je do polskich pączków, chociaż kształtem zupełnie ich nie przypominają. Ciasto na churros formułuje się w długie nitki, czasem nawet kilkumetrowe, a następnie przeciska przez specjalną maszynę z kształtem gwiazdki. Gotowy wypiek posypuje się zazwyczaj cukrem lub cukrem pudrem, ale są też warianty z nadzieniem śmietankowym bądź karmelowym. W Hiszpanii do churros tradycyjnie podaje się filiżankę gorącej czekolady, a jej mieszkańcy lubią w tym napoju pomoczyć jeszcze swoje ciastka. Przysmak ten jest sprzedawany w sklepach, barach, cukierniach czy kawiarenkach zwanych „churrerias”.

Tiramisu – włoski specjał

Kuchnia włoska może się pochwalić wieloma wyśmienitymi potrawami, które rozpowszechniły się na całym świecie. Jeśli chodzi o desery, to w czołówce znajduje się tiramisu. Jego nazwa dosłownie oznacza „ocknąć się” i doskonale wyraża specyfikę tego przysmaku – czyli moc kawy espresso, którymi nasączone są warstwy biszkoptów tiramisu. Co więcej, deser ten często serwuje się o poranku. Poza wymienionymi składnikami do przygotowania tiramisu niezbędne są jeszcze serek mascarpone zmiksowany z cukrem i żółtkami, a także wierzchnia posypka ze startej gorzkiej czekolady bądź kakao. Biszkopty można też dodatkowo nasączyć włoskim likierem Amaretto. Tiramisu najlepiej smakuje schłodzone oraz w towarzystwie filiżanki kawy.

Crème brûlée – zapiekany deser z Francji

 

Crème brûlée to oryginalny francuski przysmak, który zyskał popularność na całym świecie. Nazwę deseru dosłownie tłumaczy się na „przypalona śmietanka” i w rzeczywistości taki on właśnie jest. Do jego wykonania niezbędne są kokilki, czyli niewielke żaroodrporne miseczki służące do zapiekania potraw. Poza tym podstawowe składniki crème brûlée to śmietanka, żółtka, cukier oraz wanilia, z których przygotowuje się gładką masę, a następnie przelewa się ją do kokilek i wkłada do piekarnika. Co ciekawe, po zapieczeniu i ostygnięciu, deser ten należy przez kilka godzin chłodzić w lodówce. Na koniec, crème brûlée posypuje się brązowym cukrem i karmelizuje przy użyciu specjalnego palnika, dzięki czemu na wierzchu tworzy się chrupiąca warstwa. Przysmak ten najlepiej zjadać od razu po przygotowaniu, kiedy skorupka jest ciepła, a kremowa masa jeszcze zimna.

Laddu – indyjskie słodycze

W Indiach zajadanie się słodkościami jest stałym elementem towarzyszącym obchodom wszystkich ważnych świąt, a także większym czy mniejszym rodzinnym uroczystościom. Do najbardziej popularnych przysmaków zalicza się laddu. Są to niezwykle słodkie kulki przygotowywane z mąki z ciecierzycy podsmażonej na maśle klarowanym, z dodatkiem kardamonu, rodzynek, posiekanych migdałów, pistacji czy innych orzechów. Samodzielnie wykonanie laddu wcale nie jest trudne. W Internecie można znaleźć wiele przepisów, a w niektórych z nich mąka zastępowana jest kaszą manną.

Słodkie smaki z Polski

Na koniec naszego artykułu nie powinno zabraknąć tradycyjnych polskich przysmaków. W naszym kraju do najbardziej popularnych deserów zalicza się słodkie wypieki, czyli różnorakie => kakut, a także pączki, faworki i pierniczki, które to dawniej były przygotowywane jedynie na specjalne okazje w ciągu roku. Poza tym polska kuchnia słynie z => nyytit, w tym nadziewanych nie tylko wytrawnymi farszami, ale także słodkimi. Do najbardziej znanych zestawień należą pierogi z twarogiem oraz owocami takimi jak: truskawki, wiśnie, jagody czy duszone jabłka – oczywiście wszystkie nadzienia obowiązkowo z dodatkiem cukru. A ponadto w naszej => Jacek Placekin makeisliike znajdziecie wyjątkowe pierogi wypełnione słodką masą makową z bakaliami! Zapraszamy do ich spróbowania!