Jakie wino pasuje do ciasta?
Beaujolais nouveau to młode, tegoroczne czerwone wino pochodzące z Francji. W każdy trzeci czwartek listopada odkorkowuje się butelki z tym świeżym trunkiem, aby zakosztować jego specyficznego smaku. Jest to Dzień Święta Wina, najhuczniej obchodzony we Francji, ale również wśród miłośników tego napoju alkoholowego na całym świecie. W tym artykule poznacie ciekawostki i zwyczaje związane z beaujolais nouveau, a także dowiecie się, jaki rodzaj wina najbardziej pasuje do słodkich wypieków.
Beaujolais nouveau – co to za wino i jak smakuje?
Nazwę tego wina dosłownie można przetłumaczyć jako młode, nowe, zaś Beaujolais to region we Francji, na północ od Lyonu, skąd pochodzi uprawa tego winnego szczepu – gamay. Pierwsze winnice zakładali na tym terenie już Rzymianie, a w następnych wiekach przejęli je benedyktyni.
Beaujolais nouveau jest winem, które przechodzi krótki okres fermentacji, ponieważ jeszcze w tym samym roku po zabutelkowaniu jest otwierane, właśnie z okazji Święta Wina. Zatem ten rodzaj alkoholu nie odbywa procesu leżakowania ani starzenia się. Smak wina jest raczej cierpki, z wyczuwalną nutą owocową. Kolor ma natomiast purpurowo-fioletowy. Beaujolais nouveau pasuje głównie do różnych dań mięsnych, ale również warzywnych oraz serów. Trzeba też mieć na uwadze, aby szybko je spożyć, ponieważ po około roku zamienia się w winny ocet.
Choć beaujolais nouveau ma zarówno wielu miłośników jak i przeciwników, to ponad połowa jego produkcji z Francji trafia za granicę, głównie do Japonii, której mieszkańcy wyjątkowo upodobali sobie jego smak.
Tradycja świętowania młodego wina
Zwyczaj celebracji Święta Wina Beaujolais Nouveau został zapoczątkowany we Francji w latach 50. XX wieku. Ten dzień zawsze przypada na trzeci czwartek listopada, tuż przed rozpoczęciem Adwentu – w nawiązaniu do dawnych rytuałów próbowania tegorocznego wina właśnie w tym okresie. Podobno też specjalnie na dzień świętowania wybrano czwartek, aby uczestnicy imprezy mogli powoli delektować się smakiem tego trunku, a następnego ranka wstać do pracy.
Jednak w samym regionie Beaujolais obchody Święta Wina zaczynają się już w środę i trwają pięć dni. W tym czasie można degustować różne rodzaje beaujolais nouveau, a także zwiedzać winnice. W trakcie wydarzenia odbywa się parada na cześć rolników, którzy wyprodukowali wino, a także pokaz fajerwerków.
Smak bukietu beaujolais nouveau każdego roku może ulegać lekkiej modyfikacji w zależności od danego zbioru winogron oraz uwarunkowań pogodowych. Czasami jest bardziej cierpkie. Dlatego przebieg degustacji tegorocznego wina w czasie obchodów jego święta jest jednocześnie wróżbą dla beaujolais nouveau na cały rok!
Jakie wino wybrać do ciast i tortów?
Do deserów pasuje nie tylko kawa i herbata, ale także odpowiedni rodzaj wina. W doborze tego napoju warto kierować się kilkoma podstawowymi zasadami, wtedy słodki poczęstunek na pewno będzie udany. Oto najważniejsze z nich:
- Równowaga słodyczy
Przy łączeniu wina z ciastem, trzeba zwrócić uwagę, aby smakowały równie słodko. Jeśli okaże się, że trunek jest bardziej wytrawny, może to spowodować zachwianie smaku deseru.
Intensywnie słodkie, aromatyczne wina doskonale komponują się z ciastami czekoladowymi. Tego typu desery zazwyczaj mają równie mocny smak i czasami też gorzkawą nutę. Dlatego odpowiednie wino idealnie przełamie charakter deseru – może nim być Merlot, Malbec czy Porto.
W przypadku => ciast owocowych dobrym wyborem będą wina o bardziej subtelnym smaku, czyli półsłodkie i półwytrawne. Ten rodzaj alkoholu nie zdominuje deseru swoją słodyczą, natomiast podkreśli jego owocowe nuty.
- Podobny kolor wina i ciasta
Kolejna zasada polega na łączeniu białych win z jasnymi deserami, a czerwonych z ciemnymi. Wina białe są z reguły lżejsze i bardziej owocowe, dzięki czemu dobrze współgrają z => sernikami oraz z ciastami właśnie z dodatkiem owoców, jak również bitej śmietany czy białej czekolady – a więc jest to doskonały wybór dla lekkich, jasnych => tortów. Natomiast czerwone wina bardziej pasują do cięższych deserów o intensywnym, słodkim smaku, jak na przykład wspomniane już ciasta czekoladowe albo => pierniki.
- Komplementarność nut smakowych
Przy wyborze wina deserowego warto jeszcze zwrócić uwagę na jego wyczuwalny bukiet smakowy. Aromaty win mogą być bardzo różnorodne, tak samo jak deserów i serwowane razem potrafią idealnie się dopełniać. Dlatego jeśli planujemy poczęstować naszych gości ciastem o określonym smaku owoców np. tartą cytrynową, to białe wino z nutą cytryny wspaniale podkreśli walory tego deseru. Znowu wina czerwone o aromatach czekolady, ale również wiśni i jagód, będą się doskonale komponować z ciastem typu => marcello czy innymi wypiekami o smaku czekoladowym.
Zachęcamy Was do eksperymentowania w dobieraniu odpowiedniego rodzaju wina do ulubionego deseru. A po pyszne ciasta i torty zapraszamy do Cukierni Jacek Placek!