Światowy Dzień Wegan – wegańskie wypieki w Cukierni Jacek Placek

Weganizm cieszy się coraz większą popularnością w Polsce i na świecie. To nie tylko dieta bazująca na produktach wyłącznie roślinnych, ale także styl życia i światopogląd ukierunkowany na troskę o zwierzęta i całą planetę. 1 listopada obchodzimy Światowy Dzień Wegan, który jest doskonałą okazją, aby przyjrzeć się bliżej temu trendowi żywieniowemu, jak również poznać wegański asortyment naszej cukierni.

Na czym polega weganizm?

Osoby stosujące dietę wegańską całkowicie eliminują ze swojego jadłospisu składniki pochodzenia zwierzęcego czyli: mięso, ryby, owoce morze, nabiał, jajka, miód oraz żelatynę. Weganie rezygnują także z używania innych artykułów, których produkcja opiera się na wykorzystywaniu zwierząt lub powoduje ich cierpienie – chodzi głównie o kosmetyki, odzież i wyroby skórzane. Ponadto tacy ludzie są przeciwni rozrywkom, w których główną atrakcję stanowią zwierzęta, a więc nie odwiedzają zoo, cyrku czy oceanarium. Zatem w szerszym aspekcie weganizm nie odnosi się jedynie do sposobu odżywiania się, a oznacza określoną filozofię życia.

W jakim celu utworzono Światowy Dzień Wegan?

Dzień ten został ustanowiony w 1994 roku przez Louise Wallis, przewodniczącą brytyjskiego Towarzystwa Wegańskiego, aby uczcić 50-lecie istnienia tej organizacji. Święto ma przede wszystkim na celu promowanie wegańskiego stylu życia oraz zachętę do próbowania i odkrywania pożywnych dań kuchni roślinnej – alternatywnych do tradycyjnych potraw. Co więcej, z okazji Światowego Dnia Wegan organizowane są różne ciekawe akcje: konferencje, spotkania, degustacje czy warsztaty kulinarne. Wszystkie tego typu wydarzenia pomagają osobom zainteresowanym weganizmem zdobyć rzetelną wiedzę na temat diety roślinnej i dodatkową motywację, a także są wsparciem społeczności. Światowy Dzień Wegan staje się również pretekstem do prowadzenia rozmów o etycznym traktowaniu zwierząt i ochronie środowiska naturalnego.

Czy dieta wegańska jest zdrowa?

Zwolennicy wegańskiego stylu życia uważają taki sposób odżywiania się za najzdrowszy. Jednocześnie Amerykańskie Stowarzyszenie Żywienia uznało dietę wegańską za odpowiednią do zastosowania dla wszystkich grup populacyjnych. Dotyczy to zarówno dorosłych, jak i osób o szczególnych wymaganiach pokarmowych, czyli dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią oraz sportowców. Dodatkowo wskazano na zalety weganizmu, wynikające przede wszystkim z ograniczenia spożywania czerwonego mięsa i tłuszczów nasyconych. Ponadto duży udział w diecie wegańskiej zajmują owoce i warzywa, które są bogatym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika i antyoksydantów. Jej prozdrowotny charakter może przyczynić się do ochrony przed wystąpieniem wielu chorób, takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2, miażdżyca, nadciśnienie czy nowotwory. Są to tzw. choroby cywilizacyjne.

Czy warto przejść na dietę roślinną?

Poza wskazanymi powyżej motywami zdrowotnymi istnieje jeszcze kilka innych przyczyn, dla których część osób decyduje się na wegański styl życia. Jednym z głównych powodów jest aspekt etyczny dotyczący zabijania zwierząt – weganie i wegetarianie mogą pozostać w zgodzie z własnym sumieniem, ponieważ ich sposób odżywiania się nie przyczynia się do cierpienia tych żywych istot. Równie ważnym motywem do przejścia na dietę roślinną stała się dla wielu ludzi troska o wspólną planetę. Badania pokazują, że gospodarka oparta na rolnictwie zwierzęcym jest bardziej obciążająca dla środowiska naturalnego niż produkcja żywności roślinnej – z powodu większej emisji gazów cieplarnianych oraz znacznego zużycia wody. Weganizm zaś pomaga redukować te negatywne skutki w przyrodzie.

Warto jeszcze dodać, że kuchnia roślinna oferuje bogactwo smaków, przypraw i kombinacji. Obecnie mamy na rynku szeroki dostęp do różnorodnych artykułów wegańskich, z których z łatwością można wykreować fantastyczne potrawy.

Wegańskie wypieki w Cukierni Jacek Placek

Jako firma z branży gastronomicznej chcemy podążać za współczesnymi trendami żywieniowymi i odpowiadać na zmieniające się potrzeby rynku, aby zaspakajać różne preferencje smakowe naszych Klientów. Dlatego już jakiś czas temu wprowadziliśmy do asortymentu Jacka Placka =>ciasta specjalne – z myślą o osobach o szczególnych wymaganiach pokarmowych. Wśród nich znajdziecie przede wszystkim propozycje wypieków dla wegan. Oferujemy wegański jabłecznik, makowiec, kruchy placek z wiśniami, a także kruche ciasteczka FIT. Wszystkie te wyroby są wykonywane wyłącznie ze składników pochodzenia roślinnego w oparciu o tradycyjne receptury naszych założycieli.

Natomiast na specjalne okazje stworzyliśmy =>wegański tort truskawkowy, idealny również dla osób z nietolerancją laktozy. Ciasto biszkoptowe przygotowujemy na bazie mleka owsianego oraz dyni. Zaś do zrobienia kremu używamy aquafaby, czyli wody pozostałej po ugotowaniu cieciorki – świetnie nadającej się do ubijania. Do powstałej masy dodajemy też truskawki, aby nadać jej pyszny smak tych owoców, a także dekorujemy nimi wierzch i boki ciasta. Całość znakomicie się prezentuje i smakuje wybornie!

Serdecznie zapraszamy do skosztowania naszych znakomitych wypieków wegańskich i świętowania Światowego Dnia Wegan razem z nami!