Intressanta fakta om cheesecake och dess historia med anledning av International Cheesecake Day

Sernik jest znany i lubiany nie tylko w Polsce, ale praktycznie na całym świecie! Istnieje wiele sposobów jego wykonania, w zależności od kraju czy regionu pochodzenia. Wypiek ten jest tak popularny i ceniony, że zyskał swoje specjalne święto – Międzynarodowy Dzień Sernika, które obchodzimy 30 lipca. W tym artykule opowiadamy o historii tego smakołyku, od kiedy zagościł w Polsce, a także o różnych wariantach tego ciasta.

Przysmak znany od wieków

Historia =>sernika sięga czasów starożytnych Greków i Rzymian. Wtedy ten rodzaj wypieku był uważany za prawdziwy rarytas i był przeznaczony do spożywania jedynie dla zwycięzców olimpijskich albo w trakcie obrzędów religijnych. Natomiast pierwsza receptura sernika została spisana w III wieku przez greckiego pisarza Atenajosa, który zamieścił ją w swoim dziele Uczta Mędrców. Następnie, wraz z ekspansją Cesarstwa Rzymskiego, przysmak ten podbijał nowe regiony w Europie. Z czasem każdy z narodów wypracowywał swoją wersję przyrządzania sernika z lokalnymi składnikami.

 

Historia sernika w Polsce

A kiedy ten smakołyk trafił na polskie stoły? Uznaje się, że klasyczny sernik wiedeński przywiózł do naszego kraju Jan III Sobieski po powrocie z Wiednia. Król miał opinię łakomczucha. Jednak już wcześniej w staropolskiej kuchni przygotowywano deser zwany arkas, którego jednym ze składników był twaróg. Sernik we współczesnej formie stał się popularnym ciastem w Polsce w XIX wieku. Nazywany był niekiedy plackiem serowym, wypiekano go na suchym spodzie albo bez – w stylu wiedeńskim. Z czasem upowszechniła się jego krakowska wersja z charakterystyczną kratką na wierzchu. Innym regionalnym wariantem jest sernik po kaszubsku z dodatkiem ugotowanych ziemniaków. Zaś w latach 80., pod wpływem serialu brazylijskiego wyświetlanego w polskiej telewizji, dużą popularność zyskał=>sernik Izaura – nazwany tak na cześć tytułowej bohaterki. Jest to dwukolorowa wersja ciasta, w jednej części wzbogacona o kakao, dzięki czemu uzyskuje się ciekawy efekt wizualny.

Z czego robi się sernik

Tradycyjny polski sernik był przygotowywany przede wszystkim z naturalnego, wiejskiego, tłustego twarogu, który trzeba było jeszcze zmielić. Obecnie jednak sklepy oferują gotowe masy sernikowe, co znacznie ułatwia nam wykonanie tego ciasta. Bardzo lubiane przez łakomczuchów są też wszelkie warianty =>sernika na zimno, których podstawowym składnikiem jest serek homogenizowany bądź wspomniana masa sernikowa. W Internecie możemy również znaleźć inne wersje przepisów na tego rodzaju desery z użyciem jogurtu naturalnego w miejsce twarogu. Coraz większą popularnością cieszą się także serniki wegańskie na bazie tofu. Poza tym istnieje jeszcze wiele innych modyfikacji tego ciasta w zależności od zastosowanych dodatków w postaci owoców, masy makowej, rodzynek, soku z cytryny, kruszonki czy bezy.

Odmiany sernika w różnych częściach świata

Hemlagad cheesecake, konfekt Jacek Placek, naturlig cheesecake, traditionellt recept, naturliga ingredienser, original wiensk cheesecake med russin, hemleverans

W Polsce klasyczny sernik przygotowujemy z twarogu. A jak to wygląda w innych państwach na świecie, gdzie ten smakołyk jest równie popularny i ceniony? W Stanach Zjednoczonych bazowym składnikiem do jego wykonania jest kremowy serek typu philadelphia, który powoduje, że ciasto zyskuje aksamitny smak, a masa serowa jest gęsta. Hiszpanie zachwycają się sernikiem po baskijsku. Z wierzchu wygląda on jak spalony placek, w środku zaś pozostaje lekko płynny. Natomiast w Japonii sernik przygotowuje się w kąpieli wodnej, jest on bardzo puszysty i delikatny. Zarówno w tym kraju jak i w Hiszpanii do zrobienia ciasta potrzebny jest kremowy serek. Dalej, niemiecka odmiana tego wypieku to =>sernik królewski, który wyróżnia się ciemnym spodem. Natomiast w wersji rosyjskiej do kruchego spodu dodaje się zmiksowane orzechy. To tylko wybrane warianty serników z różnych stron świata, bo wszystkich przepisów istnieje ponad 1000!

A w naszej =>Jacek Placek konfektyrbutik każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony rodzaj sernika – zarówno w wersji klasycznej, na zimno albo z różnymi dodatkami. Zapraszamy do zapoznania się z naszą bogatą ofertą! =>Tutaj!