Przygotowanie sklepu do sprzedaży ciast – jak je wyeksponować w witrynie i jak je przechowywać?

Wypieki z Cukierni Jacek Placek są sprzedawane nie tylko w naszych firmowych lokalach, ale również w niektórych popularnych sklepach spożywczych na terenie Trójmiasta. Zdajemy sobie sprawę, że w branży gastronomicznej bardzo istotna jest jak najlepsza ekspozycja produktów, ponieważ dzięki temu swoim atrakcyjnym wyglądem potrafią przyciągnąć uwagę klientów i skłonić ich do zakupu. W tym artykule podpowiadamy, w jaki sposób efektownie eksponować ciasta w witrynach sklepowych i jak je właściwie przechowywać, aby zachowały świeżość i smak.

Dobór odpowiedniej lady cukierniczej a przechowywanie wypieków

Witryny w sklepach pełnią podwójną funkcję – służą zarówno do prezentacji towaru, jak i do jego przechowywania. W przypadku wyrobów cukierniczych częstym wyborem są lady chłodnicze, które pozwalają na przechowywanie ciast i deserów w odpowiednio niskiej temperaturze – od 3 do 8 stopni Celsjusza. Tych szczególnych warunków potrzebują przede wszystkim =>torty, serniki, wszelkie wypieki z kremem, bitą śmietaną, galaretką i owocami. Te desery mogą pozostawać w witrynie chłodniczej przez 2 dni, zachowując tą samą świeżość, kształt i smak. Obecnie urządzenia dostępne na rynku są wyposażone w nowoczesne systemy chłodzące, które zapobiegają nagłemu napływowi ciepłego powietrza podczas otwierania lady.

Nie wszystkie jednak ciasta wymagają przechowywania w niskiej temperaturze, a pokojowa, czyli ok. 18 stopni Celsjusza, jest dla nich wystarczająca dla utrzymania świeżości przez kilka dni. Chodzi tu o wypieki drożdżowe, pierniki, makowce, babeczki, kruche ciasta i =>ciasteczka, bezy, babki piaskowe, ciasta ucierane, parzone oraz francuskie. Natomiast tego typu wyroby powinno się zabezpieczyć przed obsychaniem. Dlatego w tym przypadku świetnie sprawdzą się witryny neutralne – bez chłodzenia. Takie wyposażenie dla sklepów jest bardzo użyteczne, ponieważ umożliwia łatwy dostęp do produktów oraz ich odpowiednie wyeksponowanie.

Warto jeszcze dodać, że większość wymienionych powyżej ciast doskonale nadaje się do mrożenia, co pozwala przedłużyć ich termin przydatności do spożycia nawet o 6 miesięcy. Wyjątek stanowią wypieki z galaretką, bitą śmietaną oraz bezy. 

Jak zaprezentować wypieki w witrynie cukierniczej?

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, aspekt wizualny ma znaczący wpływ na decyzję o zakupie deserów. Klienci kierują się w stronę lady, żeby obejrzeć słodkości, a następnie wybrać te najbardziej kuszące. Atrakcyjnie wyeksponowane ciasta przyciągają uwagę, prowokując, aby po nie sięgnąć i zjeść. 

Jacek Placek

Co zatem wpływa na efektowne zaprezentowanie produktów? Oczywiście kluczową rolę odgrywa sama witryna, w tym jej oświetlenie i design. Swoim stylem i kolorystyką powinna harmonizować z wystrojem lokalu, a równocześnie skupiać wzrok klienta na tym, co wewnątrz, czyli na deserach. Nie bez znaczenia pozostaje również oświetlenie półek i komór lady. Ciepła barwa światła wyróżnia walory estetyczne wypieków i sprawia, że są bardziej apetyczne. Dobrym rozwiązaniem w tej sytuacji jest zastosowanie świetlówek LED, które potrafią doskonale oświetlić produkty, a jednocześnie oszczędzają energię. Co więcej, dowolna konfiguracja półek w witrynie pozwala na swobodne rozmieszczenie ciast i deserów oraz ich efektowną ekspozycję.