Torta di mele e torta di mele: in cosa differiscono, quali mele è meglio scegliere e come servire queste torte

Szarlotka i jabłecznik należą do najbardziej popularnych ciast w Polsce. Do ich przygotowania potrzebujemy przede wszystkim jabłek, a tych mamy pod dostatkiem przez cały rok! Istnieje wiele odmian tych owoców, jednak które z nich najlepiej nadają się do tego typu ciasta? W tym artykule opowiadamy, czym się kierować w wyborze jabłek, jak odróżnić szarlotkę od jabłecznika, a także o pomysłach na serwowanie takich deserów.

Czy szarlotka i jabłecznik są jednakowymi ciastami?

Dla wielu osób to ten sam rodzaj wypieku, jednak okazuje się, że to przekonanie bywa mylne. Na czym polega odmienność szarlotki i jabłecznika? Mianowicie tradycyjną szarlotkę przygotowuje się z ciasta kruchego lub ewentualnie półkruchego. Jej nadzienie zaś stanowią jabłka, które wcześniej zostały poddane obróbce termicznej np. uduszone albo gotowe ze słoiczka. Co ciekawe, kiedyś do szarlotki wykorzystywano też inne owoce, takie jak truskawki, wiśnie, brzoskwinie czy śliwki – które to obecnie zupełnie nam się nie kojarzą z tym rodzajem wypieku.

Natomiast torta di mele, jak sama nazwa wskazuje, może być wypełniony jedynie jabłkami, także w stanie surowym. Co więcej, od szarlotki odróżnia go również to, że może być przygotowany z dowolnego rodzaju ciasta – drożdżowego, biszkoptowego, ucieranego, francuskiego czy też właśnie kruchego. Zatem, w niektórych przypadkach możemy uznać, że szarlotka z jabłkami jest jabłecznikiem, a jabłecznik na kruchym cieście jest szarlotką.

Jakie jabłka wybrać do szarlotki?

Istnieje wiele odmian jabłek i spośród nich niektóre bardziej nadają się jako nadzienie do ciasta, a inne głównie do zjedzenia na surowo. Te słodki i kruche są lepsze do bezpośredniego spożycia, natomiast odmiany kwaśne i twarde znakomicie pasują do szarlotki! Oto ich poszczególne rodzaje, które warto wykorzystać do wypieków:

  • Antonówka – to stara odmiana jabłek o zielonkawej skórce. Ma twardy i kwaśny miąższ.
  • Szara reneta – uznawana jest za najlepszy rodzaj jabłek do szarlotki. Jest twarda, kwaśna i aromatyczna. To zimowa odmiana, która jest dostępna w sprzedaży przez cały rok.
  • Papierówka – to miękkie i soczyste jabłka, ale doskonale nadają się do wypieków. Dojrzewają w lipcu i nie są zdatne do długiego przechowywania, dlatego trzeba nacieszyć się ich smakiem w lato albo też wykorzystać do przetworów.
  • Ligol – ma słodko-kwaśny, dość twardy miąższ. Te jabłka wyróżniają się korzennym aromatem, który staje się intensywniejszy po zapieczeniu owoców.

 

Pomysły na podanie szarlotki i jabłecznika – zaimponuj swoim Gościom!

Szarlotka i jabłecznik nie należą do skomplikowanych wypieków, a Internet jest nasycony przepisami, jak je przygotować. Domowe ciasto z jabłkami to pyszny deser na każdą okazję! Można go również w łatwy sposób ubogacić dodatkami i dzięki temu fantazyjnie zaserwować swoim gościom. Ciepły jabłecznik czy szarlotka znakomicie komponują się z kulką waniliowych lodów, a do tego pięknie zaprezentują się na talerzu z listkiem mięty oraz polane czekoladą. W wersji na zimno w miejsce lodów świetnie nadaje się bita śmietana bądź sos waniliowy – oczywiście najlepiej przyrządzone samodzielnie. Ponadto mały dodatek w postaci sezonowych owoców np. malin, truskawek czy porzeczek znakomicie urozmaici smak i wygląd naszego deseru. Na koniec nie zapominajmy o filiżance pysznej kawy albo herbaty, a wszyscy goście będą zachwyceni naszym poczęstunkiem!