Co pasuje do ciasta? Napoje z różnych stron świata

Na słodki poczęstunek składa się nie tylko pyszne ciasto, ale także filiżanka gorącego naparu lub inny napój. W Polsce zazwyczaj raczymy się wtedy kawą albo czarną herbatą. A jak to wygląda w innych krajach? Które napoje są równie popularne i rozpowszechniły się na całym świecie? W tym artykule przedstawiamy kilka z nich.

cukiernia Gdańsk Zaspa latte Cukiernia Jacek Placek to synonim smaku domowych ciast z naturalnych produktów.

Yerba mate – napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego

Ten napój jest znany w Polsce już od wielu lat i zyskuje coraz więcej miłośników. Jaka jest geneza yerba mate? Odkryli ją jezuiccy misjonarze, gdy w XVII wieku dotarli na tereny obecnego Paragwaju. Jako pierwsi na świecie zaczęli zakładać plantacje ostrokrzewu – wiecznie zielonej dzikiej rośliny, której liście miejscowi tubylcy żuli lub z jej suszu sporządzali napar. Jezuici zauważyli, że roślina ta ma właściwości pobudzające, wspomaga koncentrację oraz redukuje uczucie głodu – a to wszystko dzięki zawartości kofeiny. Yerba mate jeszcze przez długi czas była znana jedynie na kontynencie południowoamerykańskim, w Europie zaś zaczęła pojawiać się na bardziej masową skalę dopiero od połowy XIX wieku.

W jaki sposób przygotowywać i spożywać ten napój? Potrzebne są nam specjalne akcesoria: naczynie do zaparzania – matero oraz rurka z sitkiem do picia zwana bombilla. Określoną ilość suszu wsypujemy do zaparzacza i zalewamy wodą o temperaturze 70-80 stopni. Po 2-3 minutach yerba jest gotowa do wypicia! Przy czym jedna porcja liści nadaje się do wielokrotnego parzenia.

Yerba mate bardzo korzystnie wpływa na kondycję psychiczną i fizyczną organizmu, co potwierdzają liczne badania naukowe. Jej regularne spożycie wspomaga układ odpornościowy, oczyszcza z toksyn i zapobiega wielu chorobom. Yerba jest bogata w witaminy, związki mineralne, polifenole, czyli przeciwutleniacze, które przeciwdziałają powstawaniu nowotworów. Ponadto napój ten zawiera wspomnianą już kofeinę, a więc dodaje energii, poprawia samopoczucie, zwiększa koncentrację, ale jednocześnie nie niesie za sobą jej negatywnych skutków ubocznych, jakie możemy odczuć po wypiciu kawy.

Matcha – sproszkowana zielona herbata

Matchę popularnie nazywa się japońską herbatą, choć tak naprawdę pochodzi z Chin. Jednak to w Japonii spożycie jej wiąże się z tradycyjną ceremonią oraz określoną filozofią życia, związaną z religią buddyjską.

Jak jest produkowana matcha? Ta zielona herbata jest uzyskiwana z liści krzewów dojrzewających na plantacjach, które są specjalnie zacieniane konstrukcjami z bambusa. Dzięki temu zabiegowi liście zyskują jeszcze lepsze właściwości. Następnie pozostawia się je w postaci nie zwiniętej, czyli herbaty tenchy, którą potem rozdrobnienia się na proszek przy pomocy żaren.

Matcha ma wyjątkowe właściwości zdrowotne. Podczas jej parzenia uwalnia się ważny składnik L-teanina o działaniu uspokajającym, stabilizującym nastrój oraz wpływającym na dobre samopoczucie. Tę zieloną herbatę można spożywać jako doskonały zamiennik dla kawy, ponieważ również zawiera kofeinę, ale dodaje energii stopniowo, co pozwala uniknąć nagłego spadku sił. Ponadto matcha jest bogatym źródłem antyoksydantów, czyli substancji zmniejszających ryzyko zachorowań na nowotwory i miażdżycę – posiada ich nawet 137 razy więcej niż zwykła zielona herbata! Zaś dzięki dużej zawartości witamin, związków mineralnych oraz katechin matcha wzmacnia odporność organizmu.

W Japonii sporządzaniu tego naparu towarzyszą specjalne rytuały, jak również konieczne są określone akcesoria do parzenia i spieniana herbaty. Jednak można ją też przygotować w domowych warunkach, przy zastosowaniu zwykłego sprzętu. Do kubka wsypujemy łyżeczkę zielonego proszku, a następnie zalewamy go ok. 100 ml wody o temperaturze 80 stopni. Następnie mieszamy roztwór używając spieniacza do mleka. W zależności od naszych preferencji smakowych, możemy jeszcze dodać trochę wody.

Bubble tea – tajwański herbata z bąbelkami

Bubble tea to kolorowy, słodki napój na bazie naparu z ziół. W oryginalnej wersji w jego składzie jest zielona lub czarna herbata, mleko, kulki tapioki oraz kostki lodu. Jednak obecnie bubble tea serwowane jest na wiele sposobów, także na ciepło, i z różnymi dodatkami smakowymi.

Napój ten zyskał popularność na całym świecie, w Stanach Zjednoczonych jest nawet obchodzony narodowy Dzień Bubble Tea, ale jego ojczyzną jest Tajwan. To tam pewien właściciel herbaciarni pierwszy raz połączył herbatę, mleko, kulki tapioki oraz kostki lodu – aby zachęcić swoje dzieci do picia naparu z ziół, ponieważ takie połączenie składników jest o wiele ciekawsze niż klasyczna wersja herbaty. I to był prawdziwy sukces!

Czy spożywanie bubble tea korzystnie wpływa na nasze zdrowie? Tak, jeśli pijemy ją w oryginalnej wersji bez żadnych dodatków – zielona herbata, mleko i tapioka dostarczają organizmowi cennych witamin, składników mineralnych i aminokwasów. Natomiast niestety wiele współczesnych wersji tego napoju zawiera duże ilości cukru, sztucznych barwników oraz przetworzonych składników, takich jak na przykład żelki czy bita śmietana. Zatem w tej odsłonie nie jest zalecane picie bubble tea codziennie.

Przepisy na herbatę z bąbelkami można znaleźć w Internecie albo też udać się do kawiarni, gdzie serwowane są tego typu napoje. 

Czekolada do picia 

cukiernia Gdańsk Zaspa kawa Cukiernia Jacek Placek to synonim smaku domowych ciast z naturalnych produktów.

Na koniec chcemy jeszcze wspomnieć o napojach czekoladowych, które doskonale pasują do słodkiego poczęstunku. Klasyczna czekolada pitna podawana jest na gorąco, jednak w wersji na zimno też ma swoich zwolenników. Według tradycyjnej receptury przygotowuje się ją z gorzkiej czekolady z dodatkiem mleka i słodkiej śmietanki. 

Napój ten znany był już w starożytnej Ameryce Łacińskiej, gdzie tamtejsza ludność przyrządzała napar z ziaren kakaowca. Do Europy zaś czekolada pitna trafiła w XVI wieku dzięki hiszpańskim konkwistadorom, którzy przywieźli z Nowego Świata kakao. Dopiero po dłuższym czasie Europejczycy znaleźli sposób na wytwarzanie utwardzonej wersji czekolady, czyli w postaci naszej współczesnej tabliczki.

Napoje sporządzone na bazie prawdziwej czekolady posiadają cenne właściwości odżywcze, ponieważ ich podstawowym składnikiem jest kakao – doceniane już przez Azteków i Majów. Kakao to źródło wielu witamin, związków mineralnych, w tym przede wszystkim magnezu, a ponadto zdrowych tłuszczów i polifenoli, które zapobiegają nowotworom. Co więcej, regularne spożywanie kakao wzmacnia pamięć i pobudza produkcję endorfin, które są odpowiedzialne za obniżanie poziomu stresu i ogólną poprawę nastroju! Natomiast zawarta w nim kofeina dodaje energii do działania! Zatem sięgajcie po ten zdrowy napój, a życie będzie piękniejsze! 

Amadeusz Żodlak