Superfoods najlepsze na wzmocnienie organizmu – po jakie produkty warto sięgać?

W ostatnich latach coraz bardziej popularne są artykuły zwane superfoods, co po polsku dosłownie oznacza super żywność. Mają one wyjątkowo dużą zawartość substancji odżywczych, dzięki czemu spożywanie ich zwiększa odporność organizmu i może zapobiec wielu dolegliwościom i chorobom. Co trzeba wiedzieć o superfoods i jakim jedzeniem się wzmocnić? – Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w tym artykule.

Czym są superfoods?

Produkty superfoods to po prostu zdrowa i bogata w wartościowe składniki żywność, którą warto włączać do swojej codziennej diety. Jednak z drugiej strony superfoods to również termin marketingowy, stworzony przez współczesne trendy konsumpcyjne i promujący zdrowy stylu życia, a więc także określone artykuły spożywcze. Dlatego też warto być uważnym klientem i nie dać się skusić tym, że jeden superprodukt czy nawet kilka z nich, dostarczą nam wszystkich niezbędnych substancji odżywczych, potrzebnych w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Z pewnością najlepsza jest urozmaicona, zbilansowana dieta, oparta na nieprzetworzonych produktach, z dużą ilością owoców i warzyw.

Najbardziej popularne superfoods

Najwyżej cenione superfoods mają dużą zawartość antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Substancje te są zdolne neutralizować wolne rodniki, które w zbyt dużych ilościach mogą niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie, ponieważ zwiększają ryzyko zachorowań na raka i miażdżycę, a także przyspieszają starzenie się skóry. W jakich zatem produktach możemy znaleźć najwięcej antyoksydantów?

  • Orzechy pecan – Pochodzą z Ameryki Północnej. Należą do czołówki produktów o wysokiej zawartości składników odżywczych, w tym właśnie antyoksydantów. Są bogate w witaminy E i B1, a także kwas elagowy, który wzmacnia odporność i zapobiega nowotworom.
  • Żurawina – Posiada szerokie spektrum związków przeciwutleniających z grupy flawonoidów i antocyjanów. Jest najbardziej znana z zastosowania przy leczeniu chorób układu moczowego. Ponadto zawarte w niej flawonoidy zapobiegają chorobom serca i zmianom miażdżycowym.
  • Fasola czerwona – Jest nie tylko bogatym źródłem białka, ale także antyoksydantów. Podobnie jak inne ciemne warzywa i owoce, zawiera duże ilości flawonoidów i proantocyjanidów, a więc przeciwutleniczy. Poza tym czerwona fasola jest bogata w lecytynę, która usprawnia działanie układu nerwowego, wspomaga koncentrację i pamięć.
  • Czarna porzeczka – Za jej właściwości antyoksydacyjne odpowiada przede wszystkim wysoka zawartość witaminy C oraz antocyjany, którym zawdzięcza ciemną barwę. Przeciwutleniacze wpływają korzystnie na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi oraz regulują poziom cholesterolu. Co więcej, czarna porzeczka służy jako środek antybakteryjny i antywirusowy stosowany w leczeniu przeziębień i dolegliwości układu pokarmowego.
  • Śliwka – Istnieje jej wiele odmian, ale najwięcej antyoksydantów posiadają te z najciemniejszą skórką. Śliwki są najbardziej znane z ich zbawiennego wpływu na trawienie, a to dzięki wysokiej zawartości pektyn, które chronią jelito grube przed nowotworami. Owoce te są również bogate w witaminy A, C i E – uznawane za witaminy młodości.
  • Czarna jagoda – Jak wszystkie ciemne owoce jagodowe, charakteryzuje się dużą zawartością antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy, odpowiadających za uszczelnianie naczyń krwionośnych. Natomiast obecny w jagodach kwas elagowy zapobiega powstawaniu nowotworów. Ponadto ekstrakty z tych owoców wykorzystuje się w preparatach okulistycznych.
  • Pistacje – To pyszne orzechy, których uprawy znajdują się głównie w krajach Bliskiego Wschodu, a także w Kaliforni. Pistacje mają wiele cennych składników odżywczych – są źródłem potasu, magnezu i wapnia, a także witamin: E i z grupy B. Co więcej, zawarte w nich karotenoidy (m.in. luteina) chronią siatkówkę oka przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Codzienne spożywanie pistacji wpływa także na zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych.

Superfoods w polskiej kuchni

Superfoods to nie tylko artykuły spożywcze sprowadzane z innych części świata. W naszej tradycyjnej, rodzimej kuchni znamy ich wiele, choć nie zawsze zdajemy sobie sprawę, że możemy je zaliczyć do grupy produktów określanych mianem superfoods. Należą do nich popularne w Polsce kiszonki, a więc przede wszystkim kapusta i ogórki. Są one bogate w błonnik, sole mineralne i witaminy. Korzystnie też wpływają na nasz układ odpornościowy i zapobiegają wielu chorobom. Poza tym za polskie superfoods można uznać wspomniane już wcześniej owoce jagodowe (czarna porzeczka, czarna jagoda, jeżyny, maliny, truskawki), a także orzechy włoskie i laskowe. Nie zapominajmy też o cebuli i czosnku, tak często wykorzystywanych w polskiej kuchni. Oba te warzywa są naturalnymi antybiotykami, działają przeciwbakteryjnie i pomagają leczyć przeziębienia. Ich regularne jedzenie może nawet powodować zwalczanie komórek nowotworowych w organizmie. Zatem bądźmy świadomymi konsumentami i sięgajmy po zdrowe produkty!

Dary Ziemi w Gdyni, 22-24.09

W poprzednich dniach braliśmy udział w targach Dary Ziemi w Gdyni. Było to wydarzenie skierowane do miłośników naturalnych produktów, zdrowej diety i regionalnego rzemiosła. Organizatorzy imprezy mają na celu promowanie lokalnych tradycji związanych z rolnictwem i zbieraniem plonów. Była to świetna okazja do zakupu warzyw i owoców z ekologicznych gospodarstw, jak również innych produktów, takich jak na przykład wiklinowe kosze od polskich twórców. Zapraszamy serdecznie również za rok 🙂