Jak zorganizować stypę?

Stypa, inaczej zwana konsolacją, jest to przyjęcie organizowane po ceremonii pogrzebowej przez najbliższą rodzinę zmarłego. W polskiej tradycji uroczystość ta jest głęboko zakorzeniona i ma istotne znaczenie. Stanowi element żałoby poprzez wspólne uczczenie pamięci i wyrażenie smutku po osobie, która odeszła. Jest też formą okazania wdzięczności dla wszystkich uczestników pogrzebu. W jaki więc sposób najlepiej zorganizować stypę? Odpowiedź na to pytanie znajdziecie w naszym artykule.

Gdzie zorganizować stypę?

Najczęściej konsolacja przygotowywana jest w domu albo w wynajętym lokalu np. restauracji lub sali bankietowej. Wybór odpowiedniej opcji uzależniony jest głównie od liczby gości i charakteru spotkania, które chcemy zorganizować. Jeśli spodziewamy się niewielu osób, to w tej sytuacji lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie kameralnego poczęstunku w zaciszu domowym. Przyjęcie w takim stylu sprzyja szczerym rozmowom, kiedy w spokojnej atmosferze można powspominać zmarłą osobę i podzielić się swoim doświadczeniem żałoby. Natomiast w przypadku, gdy spodziewamy się większej liczby gości, warto zdecydować się na lokal. Obecnie ta opcja cieszy się największą popularnością. Sala bankietowa czy restauracja są w stanie pomieścić wiele osób, a ponadto taki wariant stypy pozwala odciążyć się od znacznej części spraw organizacyjnych, co jest bardzo cenne w tak przykrych okolicznościach.

Kiedy i kogo zaprosić na stypę?

Tradycyjnie stypa odbywa się od razu po zakończeniu ceremonii pogrzebowych na cmentarzu. Najczęściej podczas składania kwiatów przedstawiciel rodziny albo inna wyznaczona osoba publicznie dziękuje obecnym osobom za przybycie oraz zaprasza ich na poczęstunek. Zazwyczaj są to członkowie rodziny, najbliżsi przyjaciele, czasami również sąsiedzi i współpracownicy. Można też zdecydować się na mniej otwartą formę przyjęcia i powiadamiać wybrane osoby indywidualnie – w tym wypadku najlepiej jest to zrobić z wyprzedzeniem, szczególnie jeśli ktoś dojeżdża z daleka. Warto też pomyśleć o zorganizowaniu transportu na miejsce konsolacji, ponieważ mogą znaleźć się osoby, głównie starsze, które nie dysponują własnym samochodem.

Czy stypa jest obowiązkowa?

Stypa należy do smutnych uroczystości, dlatego dobrze jest mieć na uwadze, że zarówno jej organizacja, jak i sama obecność na niej, nie są obowiązkowe. Jeśli mamy potrzebę pobyć po pogrzebie w samotności albo tylko w gronie najbliższych, to taki wybór będzie dla nas najlepszy. Z drugiej jednak strony uczestnictwo w konsolacji może mieć terapeutyczny charakter. Jest to okazja do rozmów o osobie, która odeszła, do przywoływania różnych ciekawych historii z nią związanych. Wiele z tych opowieści może być zabawnych, zachwycających lub wzruszających. Takie dzielenie się wspomnieniami pomaga w przeżywaniu doświadczenia żałoby. Ponadto pozwala się odprężyć, co sprawia, że emocje i stres związane z organizacją pogrzebu opadają. Z tych powodów warto przygotować przyjęcie po pogrzebie.

Jakie menu i słodki poczęstunek na stypę?

Podczas konsolacji podawane są zazwyczaj tradycyjne polskie potrawy takie jak: rosół, żurek, kotlet schabowy, bigos czy =>pierogi. Ustalając jednak menu, dobrze jest uwzględnić potrzeby i upodobania wszystkich Gości, a więc także ewentualne diety i nietolerancje pokarmowe. Poza daniami na gorąco można również zaserwować zimne przekąski oraz koniecznie słodkie przysmaki. Najlepiej sprawdzą się tradycyjne =>gâteaux faits maison, czyli: serniki, makowce, jabłeczniki, kruche placki z sezonowymi owocami – chętnie zjadane zarówno przez starsze, jak i młodsze pokolenie. Wszystkie te wyroby znajdziecie w asortymencie Cukierni Jacek Placek. Oferujemy szeroki wybór wypieków, które od lat przygotowujemy według rodzinnych receptur założycieli naszej firmy. Jesteśmy gotowi realizować zamówienia „na ostatnią chwilę”, co często się zdarza podczas organizacji stypy. Na życzenie Klientów dowozimy również ciasta na miejsce. Serdecznie zapraszamy!