Zaplanuj Wielkanoc z Cukiernią Jacek Placek!

W Cukierni Jacek Placek jesteśmy już w pełni przygotowani do świąt wielkanocnych. W asortymencie świątecznym mamy tradycyjne babki i mazurki, ale nie brakuje też nowości. Zapraszamy do zapoznania się z =>ofertą wielkanocną naszych słodkich wypieków!

Baby karbowane i babka limoncello

Trudno wyobrazić sobie stół wielkanocny bez tradycyjnej karbowanej baby! Dawnym zwyczajem podczas pieczenia tego ciasta dbano o to, aby w domu nie był obecny żaden mężczyzna – wówczas baba mogła w spokoju rosnąć. Jednak jeśli jakiś się pojawił, to istniało ryzyko, że baba opadnie. Obecnie mało kto wierzy w ten przesąd, ale z drugiej strony upieczenie baby wielkanocnej może stanowić nie lada wyzwanie!

Dlatego warto skorzystać z oferty naszej cukierni i zamówić gotowe wypieki – pozwoli Wam to zaoszczędzić cenny czas przed świętami oraz uniknąć stresu związanego z pieczeniem. Natomiast możecie być pewni, że zamówione ciasto będzie najwyższej jakości i doskonałe w smaku!

 

W Cukierni Jacek Placek przygotowaliśmy dla Was kilka rodzajów babek: karbowaną drożdżową i jogurtową, a także piaskową o różnych smakach, wypiekaną w podłużnej formie. Mamy też nowość – =>babkę limoncello z dodatkiem wyśmienitego, włoskiego likieru, któremu to ciasto zawdzięcza swój wyjątkowy, cytrynowy smak! Jest to prawdziwy rarytas dla wielbicieli słodkości ze słonecznej Italii!

Mazurki – pyszne i estetyczne

Kolejnym typowo wielkanocnym wypiekiem jest mazurek, który gości na naszych stołach jedynie podczas tego święta. Jako podstawę do przygotowania mazurka należy upiec kruche ciasto, jednak sekret jego smaku jest zawarty w polewie i dekoracjach. 

W naszej cukierni klienci mają do wyboru =>mazurki z kajmakiem, czekoladą, kremem pistacjowym oraz z białą czekolada i malinami. Każdy z tych wariantów zachwyca nie tylko pod względem smakowym, ale i estetycznym! 

A skąd pochodzi nazwa mazurka i tradycja jego wypiekania? Kiedyś słowo „Mazur” oznaczało mieszkańca Mazowsza, a mazurek był ciastem mazurskim, czyli mazowieckim. To w tym regionie cieszył się największa popularnością. Co więcej, pierwotnie mazurek nie był powiązany bezpośrednio z Wielkanocą. Pierwsze tego typu wypieki powstawały w klasztorach w czasach średniowiecza i miały charakter bardziej liturgiczny, ponieważ przygotowywano je na różne kościelne uroczystości. Dopiero z czasem mazurek przeniósł się także na szlacheckie stoły i towarzyszył zabawom oraz rodzinnym spotkaniom. Symbolem Wielkanocy stał się dopiero od XVII wieku, kiedy zaczęto go wypiekać na koniec wielkiego postu jako nagrodę za wytrwałość w wyrzeczeniu się spożywania potraw mięsnych i deserów. Dlatego od początku tak ważny był rytuał przygotowywania i pięknego ozdabiania mazurków.

Jak zamawiać świąteczne ciasta?

Składanie zamówień w Cukierni Jacek Placek jest procesem łatwym i wygodnym. Klienci mogą wybrać kilka opcji, w zależności od swoich preferencji – telefonicznie, mailowo bądź osobiście w jednym z naszych czterech lokali na terenie Trójmiasta i w Wejherowie. Nasi pracownicy chętnie udzielą wszelkich informacji o produktach i pomogą w zakupie. Ponadto zamówienia można dokonać w sklepie internetowym Cukierni Jacek Placek poprzez dodanie odpowiedniego artykułu do koszyka. Co więcej, na życzenie klienta dostarczamy ciasta pod wskazany adres na szerokim obszarze od Słupska do Trójmiasta. Zapraszamy!