¿Cómo preparar un buffet en una fiesta?

Poczęstunek w formie bufetu jest idealnym rozwiązaniem, gdy dysponujemy niewielką przestrzenią na zorganizowanie przyjęcia, bądź jako forma kontynuacji przyjęcia po części serwowanej. Ponadto taki styl imprezy sprzyja integracji Gości, ponieważ wszyscy uczestnicy mają możliwość swobodnego kontaktu ze sobą, a nie są przypisani do konkretnego miejsca przy stole. Zatem na co powinniśmy szczególnie zwrócić uwagę, planując bufet na przyjęciu? Oraz jakie potrawy wybrać? W poniższym artykule dowiecie się, jak krok po kroku zorganizować ten rodzaj poczęstunku. 

Przygotowanie przestrzeni i stołów

Decydując się na formę bufetową przyjęcia, na początek dobrze zastanówcie się, jak rozplanować przestrzeń w sali – w jakim układzie rozstawić stoły dla Gości oraz gdzie najlepiej umieścić bufet. Jeśli macie do dyspozycji nie za wiele miejsca, to w tej sytuacji warto wziąć pod uwagę zorganizowanie imprezy na stojąco przy stolikach koktajlowych. Jednocześnie tak zaaranżujcie stoły z poczęstunkiem, aby uczestnicy mieli do nich łatwy dostęp i mogli swobodnie się poruszać. Warto też oznaczyć kierunek ruchu przy bufecie, dzięki czemu unikniecie niepotrzebnego zamieszania.

Naczynia i dekoracje

Kolejnym krokiem w planowaniu przyjęcia z bufetem będzie wybór określonych naczyń i dekoracji na stoły. Tutaj dużą rolę odgrywa styl przyjęcia, z którym to jego oprawa powinna być odpowiednio skomponowana. Przykładowo, jeśli organizujecie bufet w czasie konferencji czy spotkania biznesowego, to z pewnością wskazana będzie elegancka zastawa i białe obrusy. Ponadto dobrym pomysłem będzie też wtedy ozdobienie stołów bukiecikami ze świeżych kwiatów czy świecznikami, ale w taki sposób, aby te dekoracje nie zabierały zbyt wiele przestrzeni i nie utrudniały gościom poczęstunku. Natomiast w przypadku, gdy impreza ma mniej oficjalny, ogrodowy charakter, to możemy się nawet zdecydować na jednorazowe naczynia. 

Jakie menu do bufetu?

Na koniec pozostaje nam jeszcze najistotniejszy punkt, czyli zaplanowanie potraw do bufetu. Wymyślając poczęstunek, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka kwestii tj. styl przyjęcia, czas jego trwania oraz porę dnia, kiedy będzie się odbywać. I w zależności od tych czynników, tak przygotowujemy bufet – z zestawem dań obiadowych, zimnymi przekąskami oraz deserami. Możemy się zdecydować na wybór jednej z tych opcji np. tylko słodkiego stołu w sytuacji, gdy potrzebujemy zorganizować przerwy kawowe podczas konferencji. Nie zapomnijmy o uwzględnieniu w części bufetu napojów zimnych oraz ciepłych jak kawa i herbata. Przy dużej liczbie Gości zaplanujmy większą liczbę bemarów, dzbanków i ekspresów do kawy. Możemy również pomyśleć o ustawieniu bufetów w dwóch strefach. 

Nasza firma Jacek Placek również posiada bogaty asortyment produktów przeznaczonych specjalnie na przyjęcia bufetowe. Są to m.in. monodesery, => pasteles de arte, monoporcje, minitarty, pierogi i paszteciki z różnymi nadzieniami. Ponadto na targach branżowych prezentujemy, w jaki sposób można przygotować słodki stół w oparciu o naszą ofertę wypieków. A jest to prawdziwy raj dla każdego łasucha!

Zachęcamy do składania zamówień w naszych sklepach stacjonarnych oraz internetowym. Od maja rozpoczynamy promocje na wybrane ciasta i w tym miesiącu jest to => placek kruchy z rabarbarem i jabłkami. Serdecznie zapraszamy!