Eksperymenty z modnymi smakami i dekoracjami zostawiamy artystom, skupiamy się na rzetelnym cukierniczym rzemiośle.
Nasze wypieki rosną na przepisach z rodzinnej kuchni, które od trzech pokoleń są doskonalone i wzbogacane o nowe składniki i technologie. Unowocześniane linie produkcyjne i korzystanie z udogodnień technicznych pozwala naszej załodze sprostać oczekiwaniom współczesnego wymagającego klienta, jakim jest zarówno odbiorca hurtowy z branży HoReCa czy sklepy, jak i każdy ciasteczkowy łasuch, zamawiający w naszym sklepie internetowym i kupujący w firmowych cukierniach.
Ale wróćmy do początków…
Firmę stworzyli w 1994 roku w Gowinie pod Wejherowem Państwo Jacek i Beata.
Szef dał przedsięwzięciu swoje imię i mnóstwo serca włożonego w rozwinięcie skrzydeł. Szefowa – razem z sercem dołożyła bezcenne przepisy swojej mamy i własne zamiłowanie do pieczenia.
W naszym archiwum zachował się krótki filmik promocyjny z wcześniejszych lat działalności firmy, oglądamy go ze wzruszeniem i przymrużeniem oka (zwłaszcza na jakość nagrania)
Obejrzyj: Jacek Placek – ciasta domowe
Zatrzymując się na chwilkę przy nazwie firmy – wiadomo: jeśli Jacek i ciasta, to naturalne jest skojarzenie z dziecięcą rymowanką „Jacek Placek…” A czy wiecie, że genezą tej rymowanki najprawdopodobniej była historia Św. Jacka, który pomagał biednym i karmił ich… pierogami. Dawniej pierogi były często nazywane plackami, były smażone na oleju. Cóż, święty zyskał przydomek Święty Jacek od Pierogów, a z czasem ktoś dołożył taką zabawną śpiewankę o chłopcu podkradającym mamie smakołyki w kuchni.
W logo naszej firmy pojawiła się sylwetka małego łasucha, a żeby było ciekawiej… po latach uruchomiliśmy linię produkującą pierogi wg domowych receptur naszej rodziny.
I tak od ponad ćwierćwiecza Jacek Placek serwuje klientom coraz szerszy asortyment pysznych ciast i tortów, wzbogacając ofertę o słone przekąski i pierogi. W Gdańsku i Sopocie zostały otwarte trzy firmowe cukiernie, a w Wejherowie w tamtejszej Filharmonii Kaszubskiej klubokawiarnia Busola, oferująca nasze wypieki.
Cukiernia na gdańskiej Zaspie niedawno przeszła remodeling i stała się osiedlową słodką kafejką, gdzie przy kilku stolikach można do naszych słodkości zamówić pyszną kawę czy lody, umówić się z przyjaciółką albo na nieformalne spotkanie biznesowe.
W wejherowskiej Busoli spełniamy się nie tylko jako restauratorzy i dostawcy cateringu, ale również jako mecenasi współczesnej sztuki, można rzec. W lokalu mają miejsce cykliczne wystawy prac malarskich i fotograficznych lokalnych artystów.
Od dwóch lat firma posiada własny sklep internetowy, gdzie można zamówić większość naszych ciast, tortów i przekąsek z dostawą pod dowolny adres.
Dla amatorów smacznych, tradycyjnych wypieków i osób nie mających zbyt wiele czasu i umiejętności cukierniczych ta forma zamówień jest idealnym rozwiązaniem.
Z myślą o wygodzie i zmieniających się potrzebach branży HoReCa rozpoczęliśmy produkcję deserów jednoporcjowych, chętnie widzianych na różnorakich eventach i okolicznościowych imprezach.
Nasza oferta tortów okolicznościowych obejmuje zdobienie kwiatami, topperami i nadrukami na opłatkach, jak również personalizację napisów.
Tego lata zadebiutowaliśmy – z dużym sukcesem – jako wystawca na gdańskim Jarmarku Dominikańskim.
Nasze jagodzianki, domowe drożdżówki i serniki miały szalone powodzenie, znikając jak… przysłowiowe świeże bułeczki!
To nam uzmysłowiło, że Klienci wciąż skłaniają się ku do tradycyjnym, naturalnym smakom – a nasza firmowa misja ma sens. Dziękujemy!