Pierogi zalicza się do najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni polskiej. Jednak niewielu z nas zdaje sobie sprawę, że jej korzenie sięgają Dalekiego Wschodu. Międzynarodowy Dzień Pierogów, obchodzony 8 października, jest doskonałą okazją, aby przyjrzeć się bliżej historii tego dania oraz oczywiście go zakosztować – koniecznie z Cukierni Jacek Placek! Zapraszamy do poznania naszej oferty oraz fascynujących informacji na temat pierogów.
D'où viennent les boulettes ?
Zapewne wielu osobom => Pierogui kojarzą się z daniem typowo polskim. Jest to prawdą, jednak potrawa ta przywędrowała do naszego kraju z Azji, najprawdopodobniej z Chin. Tam już od czasów starożytnych zajadano się jiaozi czy baozi, czyli pierożkami w zbliżonej postaci do znanej nam, współczesnej wersji. Następnie dzięki kupcom i podróżnikom, przemierzającym jedwabny szlak, pierogi dotarły do Europy.
Natomiast na ziemiach polskich potrawa ta, jak głosi legenda, pojawiła się dopiero około XIII wieku za sprawą dominikańskiego biskupa, świętego Jacka Odrowąża, który posmakował pierogów podczas swojej wyprawy na Ruś Kijowską, a następnie rozpowszechnił je w Polsce. W okresie głodu, który potem nastał, św. Jacek nawet sam je przygotowywał i rozdawał ubogim.
Pierogi w polskiej kulturze kulinarnej
W naszym kraju pierogi należą do najbardziej popularnych dań, po które też z chęcią sięgają zagraniczni goście. Znamy je w różnych wariantach smakowych – co zależy od regionu, tradycji i dostępnych składników. Najbardziej klasyczne wersje to => pierogi ruskie, pierogi z mięsem oraz pierogi z kapustą i grzybami, które szczególnie kojarzą się ze świętami Bożego Narodzenia.
Nieodłącznym elementem polskiej kultury kulinarnej są także pierogi na słodko: z serem, owocami czy makiem. Każda polska rodzina ma swoje ulubione przepisy i metody przygotowania ciasta, a sztuka robienia pierogów często przekazywana jest z pokolenia na pokolenie.
Warto jeszcze zaznaczyć, że początkowo w Polsce pierogi były uważane za świąteczne danie i serwowano je wyłącznie na specjalne okazje, takie jak wesela, dożynki czy uroczystości religijne. Gospodynie przygotowywały je w różnych kształtach i odmianach nadzienia. Co więcej, w zależności od obchodzonego święta pierogi wyróżniały się swoistymi nazwami np. kurniki na wesele, koladki na Nowy Rok czy sanieżki i socznie na imieniny. Z czasem jednak pierogi zaczęły się pojawiać na polskich stołach również w ramach codziennych posiłków, choć do dzisiaj przetrwała tradycja podawania tego dania na Wigilię, czyli w okresie świątecznym.
Pierogi na wiele sposobów
Dzięki swojej ogromnej różnorodności farszów i sposobów podawania, pierogi potrafią zaspokoić gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przykładowo ruskie i z mięsem doskonale komponują się z podsmażoną cebulką. Natomiast ze szpinakiem świetnie smakują z delikatnym sosem śmietanowym. Jeśli zaś mamy ochotę na coś słodkiego, to => boulettes aux baies, truskawkami czy duszonymi jabłkami będą idealnym wyborem. Te z kolei najlepiej podawać ze śmietaną.
Poza tradycyjnymi rodzajami pierogów warto odkrywać je w innowacyjnych kompozycjach smakowych. Wiele lokali gastronomicznych specjalizuje się w wykonywaniu tej potrawy z nieoczywistymi wariantami nadzienia. Oto kilka przykładowych propozycji: kaczka z żurawiną, ser pleśniowy z orzechami, wędzony łosoś z chrzanem czy dynia z szałwią.
Nie zapominajmy też o zagranicznych odmianach pierogów, które również zyskały dużą popularność na całym świecie. Są to wspomniane już chińskie jiaozi, włoskie ravioli, rosyjskie i ukraińskie pielmieni, gruzińskie chinkali czy japońskie gyoza.
Różnorodność pierogów w ofercie Jacka Placka – wybierz swój ulubiony smak!
W naszym asortymencie znajdziesz pierogi zarówno z farszem słodkim, jak i wytrawnym. Na słono można wybrać klasyczne pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, ze szpinakiem i serem feta oraz => pierogi myśliwskie, czyli mięsne z dodatkiem kapusty i grzybów. Natomiast dla miłośników słodkich smaków mamy pierogi Maciusia z twarogiem oraz z jagodami.
Wszystkie pierogi lepimy z domowego ciasta, które wykonujemy według starej, rodzinnej receptury z użyciem wyłącznie naturalnych i najwyższej jakości składników. Dlatego ich konsystencja, smak i aromat są tak wyjątkowe! Jesteśmy przekonani, że pierogi od Jacka Placka zaspokoją gusta każdego konesera tej potrawy.
Nasze pierogi oferujemy w formie zamrożonej w opakowaniach o wadze około 0,4 kg. W jednym opakowaniu znajduje się około 13 sztuk.
Consultez notre offre et sentez le goût de vraies boulettes faites maison!