Tarta należy do najprostszych wypieków, jednak dzięki swojemu nadzieniu, może stać się wykwintnym deserem. Jej podstawę stanowi kruche ciasto wypieczone w specjalnej formie oraz farsz w przeróżnych wariantach – zarówno na słodko, jak i na słono. W =>Jacek Placekin makeisliike przygotowaliśmy dla Was kilka propozycji tart deserowych. Poznajcie nasze nowe produkty, a także historię tego wypieku oraz klasyczny przepis na jego wykonanie.
Skąd pochodzi tarta?
Tak jak większość wyrobów cukierniczych, tarta wywodzi się z Francji. Już w czasach średniowiecznych na wystawne uczty u władców przygotowywano zapiekanki na kruchym bądź drożdżowym cieście. Początkowo były one wypełniane mięsem. Dopiero później jako nadzienie zaczęto wykorzystywać owoce, dzięki czemu tarty stały się potrawą deserową, a także coraz bardziej atrakcyjną wizualnie.
Natomiast pod koniec XIX wieku tarta rozpowszechniła się na szerszą skalę za sprawą Francuzki Stéphanie Tatin, właścicielki hotelu i restauracji. Pewnego razu Stéphanie przygotowując dla swoich gości tartę, najpierw wyłożyła formę jabłkami, a następnie przykryła je ciastem. Dodatkowo, po wypieczeniu deseru, zaserwowała go na ciepło, ale już w tradycyjny sposób, czyli z owocami na górze. Efekt był zachwycający! Tarta Tatin rozsławiła jej restaurację, a przepis rozprzestrzenił się po całym kraju – m.in. trafił do słynnego paryskiego restauratora Louisa Vaudable, który rozpropagował ten wypiek już na poziomie międzynarodowym.
Jak upiec klasyczną tartę?
Samo słowo tarta, z języka francuskiego une tarte, oznacza po prostu placek. Jednak prawdziwy sekret wyjątkowości tego wypieku jest ukryty w nadzieniu. Może ono przybrać rozmaitą formę, w zależności od naszych upodobań smakowych oraz wyobraźni, jednocześnie sprawiając, że potrawa ta jest bardzo uniwersalna.
Jak zatem przygotować tartę? Tę najbardziej tradycyjną wersję wykonuje się na bazie ciasta kruchego, zaś do jego wyrobienia wystarczy użyć tylko 4 składników: mąki, masła, zimnej wody oraz szczypty soli. W tym klasycznym przepisie nie znajdziecie cukru, ale dzięki temu ciasto jest neutralne i może być połączone zarówno ze słodkim, jak i wytrawnym nadzieniem. Co istotne, w przygotowaniu tarty kluczowe znaczenie ma krótki czas zagniatania ciasta, a także jego odpowiednio długie chłodzenie w lodówce. Następnie na przygotowany spód wykładamy wybrany farsz i wszystko razem zapiekamy. Najbardziej popularne nadzienia do tart składają się z owoców, budyniu, masy kajmakowej lub czekoladowej, a w wersji wytrawnej z warzyw, łososia, wędlin i serów. Jednakże w tym miejscu każdy z nas może się wykazać własną pomysłowością, podążając za swoimi upodobaniami smakowymi.
Skosztujcie wyśmienitych tart z Cukierni Jacek Placek!
Tarta to prosty i uniwersalny deser, który sprawdzi się przy wielu uroczystych okazjach, a także jest doskonałym dopełnieniem dla codziennej kawy. W asortymencie naszej cukierni mamy kilka propozycji tego wypieku:
- tartę migdałową ze śliwkami,
- tartę słony karmel udekorowaną karmelizowanym popcornem,
- tartę żurawinową z białą czekoladą, udekorowaną żurawiną, bezikami i rozmarynem.
Ponadto, z myślą głównie o odbiorcach z branży HoReCa, przygotowaliśmy tartę bez dekoracji, wypełnioną jedynie nadzieniem z masy budyniowej. Jest to produkt możliwy do zamrożenia, z przeznaczeniem do indywidualnego ozdabiania według preferencji klientów. Dzięki temu każda sztuka tego deseru zyskuje oryginalny wygląd i smak!
Serdecznie zapraszamy do składania zamówień na nasze tarty. Każdą z nich oferujemy w 3 rozmiarach: mini, średnim i dużym =>Tarty .