Gdański jarmark jest dla nas szczególnym wydarzeniem, w czasie którego możemy wystawić się z naszą świąteczną ofertą ciast i ciasteczek. Co więcej, 14 grudnia stoisko Jacka Placka miało szansę wystąpić w programie „Pytanie na Śniadanie”, dzięki czemu mogliśmy zaprezentować się jeszcze szerszej grupie odbiorców. Zapraszamy do odwiedzin – jesteśmy na jarmarku do 23 grudnia!
A nasz bożonarodzeniowy asortyment obfituje w przepyszne słodkości! Znajdziesz u nas zarówno tradycyjne serniki, makowce czy pierniki, jak również wypieki w bardziej nowoczesnym wydaniu. Sprawdź naszą ofertę na:
=>https://jacekplacek.com.pl/kategoria-produktu/boze-narodzenie/
Zamówienia przyjmujemy jeszcze do 21 grudnia, a dostarczamy je do domów także w dniu Wigilii.
Słodkie wypieki – świąteczne przepisy krok po kroku
Boże Narodzenie to wyjątkowy czas, na który wszyscy czekamy z utęsknieniem – pełen życzliwości, rodzinnych spotkań, prezentów oraz pysznych dań na stole! Świąteczny nastrój towarzyszy nam już od momentu przygotowań, kiedy po domu unoszą się kuszące zapachy przyrządzanych potraw, a wśród nich słodkich wypieków. Jakie ciasta upiec na święta? Które z nich można przygotować z wyprzedzeniem? Poniżej dzielimy się kilkoma sprawdzonymi przepisami, jak krok po kroku przygotować tradycyjne świąteczne słodkości.
Aromatyczny piernik świąteczny
=>Piernik należy do najbardziej charakterystycznych wypieków na Boże Narodzenie. Jest miękki, wilgotny, o słodko-korzennym smaku. Można go dodatkowo przełożyć powidłami śliwkowymi i udekorować czekoladową polewą. Taki piernik z powodzeniem nadaje się do zamrożenia.
Składniki:
- 200 g miodu
- 150 g cukru
- 125 g masła
- 2 jajka
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 ml mleka
Przepis krok po kroku:
- W rondelku na małym ogniu rozpuść miód, cukier i masło. Następnie ostudź.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika oraz sodę.
- Do suchych składników dodaj masę miodową, jajka i mleko. Wymieszaj na gładką masę.
- Przelej ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 170°C przez 50-60 minut. Po ostudzeniu przełóż powidłami śliwkowymi i udekoruj polewą czekoladową.
Świąteczny keks
=>Keks to ciasto obficie wypełnione bakaliami i orzechami, co według tradycji ma zapewnić dostatek. Można go upiec już kilka dni przed Bożym Narodzeniem i pozostawić w chłodnym miejscu – a nawet jeszcze lepiej zamrozić.
Składniki:
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 5 jajek
- 350 g bakalii
- 2 łyżki mąki
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przepis krok po kroku:
- Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 180°C.
- Masło i cukier ubijaj mikserem na puszystą masę przez około 5 minut.
- Dodaj 5 jajek, jedno po drugim. Masa może wydawać się zważona, ale tak ma być.
- Przygotuj bakalie i wymieszaj je z 2 łyżkami mąki.
- Do masła, cukru i jajek dodaj 300 g mąki pszennej i 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Zmiksuj do połączenia składników.
- Dodaj bakalie i wymieszaj łyżką. Masę przełóż do keksówki i piecz w temperaturze 180°C przez około godzinę – sprawdzaj patyczkiem, czy keks jest upieczony.
- Gotowe ciasto wyjmij ostrożnie z blaszki i ostudź na kratce.
Makowiec Beaded
Ten wypiek to klasyka świątecznego stołu w polskich domach. Wbrew pozorom =>vallmofrökaka nie jest trudny w wykonaniu. Wystarczy umiejętnie zrolować ciasto przed pieczeniem, aby zachowało odpowiedni kształt. Makowiec zachowuje świeżość przez kilka dni, więc można go przygotować z wyprzedzeniem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 1/3 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1/2 kostki masła
- 1 puszka masy makowej
Przepis krok po kroku:
- Do miski wrzuć wszystkie składniki (oprócz masy makowej) i zagnieć jednolite ciasto – powinno odchodzić od ręki. Przykryj je ściereczką i poczekaj, aż podwoi swoją objętość.
- Masę makową wymieszaj z 2 białkami.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Wałkuj je na prostokąty wielkości 1,5 kartki A4.
- Na każdym połóż połowę masy makowej z białkami.
- Uformuj rulon, który następnie owijaj dość ciasno papierem do pieczenia (ale pozostaw około 1 cm na wyrośnięcie). Przełóż na blaszkę.
- Makowiec piecz w temperaturze 180°C przez około godzinę.
- Wyciągnij ciasto z piekarnika, a po lekkim ostudzeniu rozwiń papier. Makowiec pięknie prezentuje się udekorowany lukrem i skórką z pomarańczy.
Wykwintny sernik z polewą czekoladową
=>Sernik to bardzo uniwersalne ciasto, które pojawia się na naszych stołach nie tylko z okazji świąt. Ten puszysty, delikatny deser można przygotowywać w różnych wariantach. W naszym przepisie jest wzbogacony polewą czekoladową.
Składniki:
- 1 kg twarogu mielonego
- 200 g cukru
- 100 g masła
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Tabliczka gorzkiej czekolady
Przepis krok po kroku:
- Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajka, a następnie twaróg i budyń.
- Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę serową do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 160°C przez około 1,5 godziny.
- Po wystudzeniu polej ciasto roztopioną czekoladą.
Pepparkakor
Trudno wyobrazić sobie prawdziwe święta Bożego Narodzenia bez tych korzennych ciasteczek. =>Pepparkakor warto przygotować przynajmniej 2 tygodnie wcześniej, a następnie przechowywać w blaszanym pojemniku. Jest to idealna słodka przekąska, którą można się delektować przez cały grudzień – zaś ich dekorowanie jest świetną zabawą dla całej rodziny!
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 200 g miodu
- 150 g cukru pudru
- 120 g masła
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2-3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 łyżki kakao (opcjonalnie, dla ciemniejszego koloru)
- szczypta soli
Przepis krok po kroku:
- W rondelku rozpuść masło z miodem – nie gotuj. Gdy składniki się połączą, odstaw do przestudzenia.
- Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj cukier puder, sodę oczyszczoną, kakao, przyprawę do piernika i szczyptę soli. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do suchych składników wlej przestudzony miód z masłem, dodaj jajka i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli wyjdzie zbyt klejące, można podsypać je odrobiną mąki.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut (można również zostawić na całą noc).
- Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3-4 mm. Wykrajaj pierniczki przy pomocy foremek o różnych kształtach.
- Ułóż pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 8-10 minut. Pilnuj, aby się nie przypaliły – pierniczki twardnieją po wystudzeniu.
- Gdy pierniczki wystygną, udekoruj je lukrem, polewą czekoladową lub posypkami. Aby przygotować lukier, wymieszaj cukier puder z odrobiną wody lub soku z cytryny.