Dietetyczne desery – przepisy i wskazówki dla osób dbających o linię

Zapewne wielu z Was, gdy myśli o przejściu na dietę, to wychodzi założenia, że trzeba zrezygnować z jedzenia deserów i innych smakołyków. Jednak wcale nie musi tak być! Jeśli zadbacie o odpowiedni dobór składników do przygotowania słodkich przekąsek, to poza przyjemnością z ich konsumpcji, Wasz organizm otrzyma wiele zdrowych i pożywnych substancji. W tym artykule podpowiadamy, jak skomponować niskokaloryczne słodkości oraz podajemy kilka prostych przepisów na desery fit.

Jakie produkty wykorzystywać do dietetycznych deserów?

Słodkości kojarzą nam się przede wszystkim z dużą zawartością cukru, niezdrowego tłuszczu oraz oczywiście z wysoką dawką kalorii – tak jest w przypadku standardowych słodyczy. Jeśli jednak w miejsce powyższych składników zastosujecie ich zdrowsze alternatywy, to uzyskacie dietetyczne i równie smaczne słodkie przekąski. Biały cukier z powodzeniem możecie zastąpić ksylitolem, erytrolem, miodem, stewią, syropem klonowym bądź z agawy. Są to wszystko naturalne słodziki o niskim poziomie kalorii. W tej roli świetnie sprawdzą się także banany oraz daktyle. Następnie jeśli chodzi o tłuszcze, to tutaj również z łatwością znajdziecie produkty niskokaloryczne, które doskonale nadają się do przygotowywania deserów. Są to olej kokosowy, oliwa z oliwek lub z awokado oraz jogurt naturalny i grecki zamiast śmietany. Poza tym do sporządzania słodkich przekąsek jak najczęściej sięgajcie po owoce! Są cennym źródłem witamin, błonnika, a także naturalnego cukru. Dodając je do deserów, wzbogacacie ich smak, a jednocześnie obniżacie kaloryczność. Nie zapomnijcie również o ziarnach, nasionach i pełnoziarnistej mące, które to produkty zawierają mnóstwo wartościowych substancji, w tym przede wszystkim błonnik – nieoceniony przy odchudzaniu, ponieważ wspomaga trawienie.

Komponując słodkości z wymienionych powyżej składników, uzyskacie lekkie i niskokaloryczne przekąski. Po ich spożyciu nie będziecie czuć się ciężko, ale przyjemnie i pełni energii.

Przepisy na dietetyczne ciasta i desery

Wegańskie lody czekoladowo-bananowe

Jest to szybki deser na upalne dni. Do lodów można wykorzystać wszelkie mrożone owoce i różnego rodzaju dodatki. W zależności od wybranych owoców, lody różnią się poziomem słodkości.

Składniki:

  • 3 duże, bardzo dojrzałe banany,
  • 90 g gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżeczki kakao,
  • 25 g prażonych orzechów laskowych,
  • 2 łyżki mleka sojowego lub innego roślinnego.

Przygotowanie:

  1. Banany pokrój na kawałki i włóż do zamrażarki na minimum 3 godziny.
  2. Posiekaj drobno czekoladę i orzechy.
  3. Zamrożone banany zblenduj z czekoladą, orzechami, kakao i napojem sojowym, aż powstanie kremowa masa.
  4. Podawaj natychmiast lub wstaw do zamrażarki na kolejną godzinę, jeśli wolisz twardszą konsystencję.

Pudding chia z malinami

Ten deser znakomicie spełnia się w roli pysznego, odżywczego śniadanka. Co więcej, jest to dobra opcja dla tych, którzy lubią długo wylegiwać się w łóżku, ponieważ pudding chia najlepiej jest przygotować poprzedniego dnia.

Składniki:

  • 4 łyżki nasion chia,
  • 250 ml mleka migdałowego lub kokosowego (niesłodzonego),
  • 1 łyżeczka syropu klonowego,
  • garść świeżych malin.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj nasiona chia z mlekiem i syropem klonowym.
  2. Odstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), aż nasiona napęcznieją i utworzą pudding.
  3. Podawaj z malinami na wierzchu.

Jaglane kulki mocy z kokosem

Kulki z kaszy jaglanej to bardzo prosty przepis na słodką przekąskę, która pomoże każdemu nabrać energii. Najlepiej smakują na zimno.

Składniki:

  • 150 g kaszy jaglanej,
  • 400 ml mleka kokosowego,
  • 200 ml wody,
  • 15 g oleju kokosowego,
  • 50 g ksylitolu,
  • 40 g wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Odcedź na sicie i przełóż do garnka. Dodaj mleko kokosowe, wodę oraz ksylitol. 
  2. Gotuj kaszę jaglaną na mleku kokosowym z wodą i dodatkiem ksylitolu do momentu, aż wchłonie cały płyn. Najlepiej na małym ogniu.
  3. Do ugotowanej kaszy dodaj olej kokosowy oraz wiórki kokosowe. Wszystko wymieszaj.
  4. Całość zblenduj. Pozostaw masę do ostudzenia, a następnie schowaj ją do lodówki.
  5. Nabieraj masę łyżką, a dłońmi formuj kulki. Obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem kulek mocy najlepiej jest je schłodzić.

Fit batony bez pieczenia

Te batony to małe słodkie co nieco – idealna przekąska na poprawę nastroju. Dzięki dużej zawartości bakalii, nasion i orzechów są smaczne, zdrowe i sycące!

Składniki:

  • 90 g orzechów laskowych,
  • 80 g rodzynek,
  • 100 g daktyli,
  • 15 g siemienia lnianego,
  • 200 g płatków owsianych błyskawicznych,
  • 150 g masła orzechowego,
  • szczypta soli,
  • 30 g oleju kokosowego,
  • 70 g miodu
  • 100 g ciemnej czekolady.

Przygotowanie:

  1. Orzechy rozdrobnij w malakserze albo drobno posiekaj.
  2. Rodzynki i daktyle również pokrój na mniejsze kawałki. Bakalie oraz siemię lniane dodaj do płatków owsianych, wszystko wymieszaj.
  3. Dodaj masło orzechowe, szczyptę soli, miód i rozpuszczony olej kokosowy.
  4. Dokładnie wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przełóż ją do formy o wymiarach 28 x 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Masę na batony dobrze dociśnij do formy i wyrównaj. Następnie wstaw ją do lodówki.
  6. Po około 2-3 godzinach pokrój masę na batony.
  7. Rozpuść czekoladę i zamaczaj w niej schłodzone batoniki. Możesz też posmarować je czekoladą za pomocą pędzelka silikonowego.
  8. Batony są gotowe! Pamiętaj, żeby przechowywać je w lodówce.

Dietetyczne wypieki w Cukierni Jacek Placek

W naszej firmie podążamy za współczesnymi trendami żywieniowymi i potrzebami Klientów. Dlatego w asortymencie Jacka Placka nie może zabraknąć dietetycznych wypieków. Oferujemy przede wszystkim różne rodzaje => kruchych ciasteczek, które przygotowujemy z pełnowartościowych zbóż, nasion, ziaren i suszonych owoców. Ponadto znajdziecie u nas desery pozbawione tradycyjnego cukru, czyli => ciasto malinowe z ksylitoelm w postaci sernika na zimno, a także wyroby typowo wegańskie. Wypieki z Cukierni Jacek Placek są idealnym wyborem nie tylko dla osób ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi oraz dbających o linię, ale dla wszystkich, którzy cenią sobie wysoką jakość produktów i domowy smak ciast.