Zarówno w naszych firmowych cukierniach, jak i w sklepie internetowym można kupić gnocchi surgelati naszej własnej produkcji. Jest ich kilka rodzajów, na słono i na słodko, a wszystkie łączy jeden wyjątkowy rodzaj ciasta, wytwarzany wg starej rodzinnej receptury. Aby nasze pierogi pięknie się prezentowały na talerzu i równie wybornie smakowały, mamy dla Was kilka rad, jak je ugotować.
Do gotowania pierogów najlepiej użyjmy szerokiego i niskiego garnka.
Wlewamy do niego mniej więcej litr wody na każde 100 g pierogów, dodajemy sól i doprowadzamy pod przykryciem do wrzenia. .
Po zagotowaniu wody wrzucamy taką liczbę pierogów, aby mogły swobodnie w niej pływać. Delikatnie mieszamy nieostrym narzędziem, aby pierogi nie przykleiły się do dna garnka. Kiedy woda ponownie zacznie wrzeć, wówczas zmniejszamy płomień i lekko uchylamy pokrywkę.
Od tego momentu pierogi gotujemy 8 minut na małym ogniu. Delikatnie wyciągamy łyżką cedzakową odsączając dobrze z wody.
Teraz już możemy dodać do gorących pierogów ulubione sosy czy dodatki.
My do słodkich pierogów jagodowych czy z serem dodajemy śmietanę, czasem owoce sezonowe. Pierogi słone lubią okrasę z cebulką i skwarkami, ale i tu przydaje się gęsta kwaśna śmietana.
Jedną z ciekawych opcji podania są pierogi podsmażane. Do podsmażenia używamy pierogów wcześniej ugotowanych i całkowicie ostudzonych.
Pierogi myśliwskie, ruskie czy z kapustą i grzybami można podsmażyć na oleju lub smalcu ze skwareczkami, zaś pierogi ze szpinakiem, z serem czy jagodami będą doskonale smakować na klarowanym maśle.
Zachęcamy też do spróbowania gotowych dań z naszych pierogów w wejherowskiej restauracji Busola, która mieści się w gmachu Filharmonii Kaszubskiej.
Być może tu znajdziecie swój ulubiony smak, który będzie można zamawiać z dostawą do domu lub odbiorem w jednej z naszych cukierni: