Ingredientes naturales en pasteles: ¿qué usan los pasteleros?

Jeszcze pokolenie naszych babć nie wyobrażało sobie, że ciasto można przygotować z gotowej mieszanki w proszku. Rozwój technologii w przemyśle gastronomicznym spowodował jednak, że produkty tradycyjnie używane do wypieków zostały zastąpione przez ich sztuczne odpowiedniki. Ponadto, aby wzmocnić smak ciast i przedłużyć ich termin ważności, zaczęto dodawać chemiczne ulepszacze i konserwanty. Na szczęście wciąż istnieje wiele firm cukierniczych, które w procesie produkcji swoich wyrobów bazują wyłącznie na naturalnych składnikach. Należy do nich => Panadería Jack Placek.

banner del sitio web de pastel de zanahoria Cukiernia Jacek Placek es sinónimo del sabor de los pasteles caseros elaborados con productos naturales.

Czym są naturalne składniki w cukiernictwie?

Dawniej wypieki przygotowywano tylko z naturalnych produktów, ponieważ jedynie takie były dostępne. Natomiast współcześni cukiernicy stoją przed wyborem – czy piec ciasta z tradycyjnych komponentów, czy wykorzystywać substancje chemiczne.

Jakie zatem są te naturalne składniki stosowane w cukiernictwie? Przede wszystkim należą do nich: masło, śmietana, świeże jaja – a nie w formie sproszkowanej czy masy jajecznej, mąka bez ulepszaczy, wiejski twaróg, domowe konfitury, prawdziwa czekolada zamiast wyrobów czekoladopodobnych, a jako elementy dekoracyjne świeże kwiaty i owoce. Ciasta przygotowywane z wymienionych produktów zachowują niepowtarzalny, domowy smak i aromat – są „jak dawniej”. I właśnie takie tradycyjne wypieki, według rodzinnych receptur, od 30 lat oferuje swoim klientom => firma Jacek Placek.

Sztuczne składniki w ciastach

Z drugiej zaś strony istnieje wiele chemicznych substancji, które stworzyła nowoczesna technologia spożywcza w celu „podniesienia jakości” produktów. Są to m.in. konserwanty, wzmacniacze smaku, zagęstniki czy sztuczne aromaty. Dzięki ich zastosowaniu wyroby cukiernicze nie psują się tak szybko, mają apetyczny wygląd, zachowują trwałą konsystencję, a sama ich produkcja staje się o wiele tańsza. Jednak takie rozwiązanie jest tylko pozornym udoskonaleniem w cukiernictwie, ponieważ składniki chemiczne są jedynie imitacją tych naturalnych, przez co nasycone nimi ciasta smakują po prostu sztucznie. Ponadto spożywanie konserwantów w nadmiernych ilościach może powodować zaburzenia pokarmowe i alergie – a tego nikt sobie nie życzy.

Trend naturalny w cukiernictwie

Obecnie w naszym społeczeństwie istnieje bardzo wyraźna tendencja, aby zdrowo się odżywiać. Dlatego chętniej sięgamy po artykuły, które zawierają naturalne składniki, a jak najmniej są wzbogacane o chemiczne substancje. Ten trend wpływa także na branżę cukierniczą. Coraz więcej firm wycofuje się ze stosowania sztucznych komponentów, konserwantów czy gotowych mieszanek cukierniczych, a powraca do tradycyjnego wypieku ciast na bazie naturalnych produktów – jak za pokolenia naszych babć!

Tarta de manzana de lujo a base de harina integral, confitería Tricity, frutos secos, miel