Jak ozdabiać ciasta i desery? – owoce i dekoracje w cukiernictwie

Powszechnie znana jest prawda, że jemy także oczami. Ciasta udekorowane świeżymi owocami, kwiatami czy posypkami bardziej kuszą, aby po nie sięgnąć. Jak ozdabiać wypieki i co najlepiej wykorzystać jako elementy dekoracyjne? – Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w tym artykule.

Dekoracje z owoców

Sezonowe owoce to najlepszy wybór, jeżeli chodzi o dekorowanie ciast, tart, tortów, babeczek i innych łakoci. W okresie letnim i jesiennym mamy szeroki dostęp do świeżych truskawek, malin, jeżyn, borówek, porzeczek czy śliwek – dlatego warto korzystać z tego bogactwa! Naturalny, czasami kwaśny, smak tych owoców idealnie komponuje się ze słodyczą deserów. Natomiast gdy sezon mija, wtedy sięgajmy po gatunki egzotyczne i cytrusy – obecne w sprzedaży przez cały rok. Poza tym świetnym dodatkiem do ciast są także owoce w formie suszonej, kandyzowanej i liofilizowanej. Wszystkie te owocowe dekoracje nadają słodkim wypiekom wyjątkowy smak i wygląd, a co najważniejsze – są dla nas źródłem cennych witamin i minerałów.  

Jeżeli zależy nam na zaprezentowaniu swoich umiejętności dekorowania ciast to polecamy do skorzystania z naszych gotowych spodów bezowych dostępnych w naszych sklepach firmowych. Na spody bezowe należy nałożyć dużą warstwę kremu – bitej śmietany oraz mascarpone, a następnie udekorować dużą ilością świeżych owoców i listków mięty – wszystko według naszych upodobań i smaków! W efekcie otrzymamy zjawiskowy tort bezowy a`la Pavlova.

Kwiaty jadalne w cukiernictwie

Jako elementy dekoracyjne coraz większą popularność zyskują kwiaty. Cukiernicy chętnie wykorzystują je do ozdabiania przede wszystkim tortów, szczególnie ślubnych i komunijnych. Zanim jednak zdecydujemy się sięgnąć po tę formę dekoracji do naszego ciasta, to warto się upewnić, które gatunki kwiatów nadają się do spożycia, a których nie można jeść. Do odmian jadalnych zaliczamy m.in: różę, jaśmin, lawendę, nagietka, bratka, stokrotkę, fiołka, nasturcję, bergamotkę, a także kwiaty popularnych ziół takich jak np. bazylia, mięta, oregano, szałwia. Ponadto trzeba wiedzieć, że zjadamy tylko same płatki – bez słupków i pręcików. Kwiaty jadalne są bogate w witaminy i minerały, a zawarte w nich olejki eteryczne nasycają ciasta wspaniałym aromatem – zatem korzystajmy z ich rozmaitych walorów!

Efektowną alternatywę stanowią kwiaty suszone, które prezentują się wyjątkowo przez mnogość rodzajów, kolorów i kształtów. Deser wystarczy oprószyć kilkoma kwiatkami aby nadać mu wyjątkowy wygląd. Kwiaty suszone dostępne są w wielu sklepach, hurtowniach spożywczych oraz w internecie.

Jak dekorować ciasta?

Do ozdabiania deserów wybierajmy przede wszystkim naturalne produkty, czyli właśnie owoce i kwiaty jadalne, ponieważ nie tylko pięknie się prezentują, ale także są źródłem cennych składników odżywczych. Nawet gotowe ciasto zamówione w cukierni możemy jeszcze dodatkowo ubogacić, na przykład układając na nim ulubione owoce lub kwiaty. Poza tym ciekawym pomysłem jest udekorowanie samego talerzyka, na którym podajemy deser. Możemy to zrobić poprzez położenie kilku borówek, listka mięty albo posypując talerz kakao bądź cukrem pudrem. Taki mały dodatek, a smakołyk staje się jeszcze bardziej kuszący!

Zapraszamy do zamawiania ciast w naszych cukierniach Jacek Placek, gdzie wszystkie nasze wypieki są wyrabiane na bazie tylko naturalnych składników.