Słodkie przekąski na przyjęcie domowe – proste i efektowne przepisy dla każdego!

Odpowiednio zaplanowane menu to klucz do udanej domowej imprezy! A jego istotną częścią są słodkie przekąski. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich Gościach, przygotuj desery, które nie tylko dobrze smakują, ale także prezentują się efektownie. W naszym artykule znajdziesz proste przepisy, z którymi poradzisz sobie nawet bez większych umiejętności kulinarnych i do tego w krótkim czasie.

Cytrynowe muffiny z lukrem

=> Babeczki i muffiny od wielu lat cieszą się bardzo dużą popularnością. Ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, a dzięki polewom i innym dekoracjom stają się kuszące dla oka. Wybraliśmy przepis na muffiny w wersji cytrynowej, ponieważ jest to lekki i zarazem orzeźwiający deser.

Ingrédients:

  • 200 g mąki
  • 100 g de sucre
  • 2 œufs
  • 100 ml oleju
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 1 cuillère à café de levure chimique
  • cukier puder do lukru

Préparation:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. W osobnym naczyniu połącz jajka, olej, jogurt oraz sok i startą skórkę z cytryny.
  3. Suche składniki dodaj do mokrych i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się dobrze połączy.
  4. Ciasto rozlej do foremek na muffiny i piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż babeczki będą złociste.
  5. Po ostygnięciu udekoruj muffiny lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.

Bajaderki

Tę słodką przekąskę wykonasz naprawdę szybko, a będą Ci potrzebne głównie resztki ciasta i ciasteczka. =>Bajaderka to idealny deser dla zwolenników idei zero waste w kuchni.

Ingrédients:

  • 400 – 500 g resztek ciasta, ciasteczek, herbatników
  • 200 g suszonych śliwek
  • 100 ml rumu
  • 50 g masła
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki cukru
  • ⅓ szklanki mleka
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 75 g mielonych orzechów

Préparation:

  1. Resztki ciasta i ciasteczka przełóż do malaksera, aby drobno pokruszyć.
  2. Suszone śliwki zblenduj z rumem i masłem orzechowym.
  3. Mleko zagotuj z cukrem, masłem i kakao. Potem lekko ostudź, przelej do miski z pokruszonymi ciastkami i dodaj masę śliwkową. Całość dobrze wymieszaj.
  4. Z masy formuj kulki, następnie wstaw do lodówki na około godzinę do schłodzenia.
  5. Gotowe bajaderki obtocz w mielonych orzechach.

Owocowe szaszłyki z polewą czekoladową

Jest to zdrowa i kolorowa przekąska, która z pewnością prędko zniknie z Twojego stołu. Świeże owoce w połączeniu z czekoladową polewą tworzą wyśmienitą, delikatną kompozycję smakową.

Ingrédients:

  • świeże owoce (np. truskawki, winogrona, kiwi, banany, brzoskwinie)
  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • patyczki do szaszłyków

Préparation:

  1. Owoce umyj, obierz i pokrój na kawałki.
  2. Nadziej owoce na patyczki do szaszłyków, tworząc kolorowe kompozycje.
  3. Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
  4. Gotowe szaszłyki polej czekoladą i odstaw na chwilę, aby czekolada stężała.

Trufle czekoladowe

Trufle to elegancki deser, który pięknie prezentuje się na stole. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest niezwykle proste, a więc każdy amator cukiernictwa świetnie sobie z tym poradzi.

Ingrédients:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • kakao, wiórki kokosowe, orzechy do obtoczenia

Préparation:

  1. Czekoladę połam na małe kawałki i umieść w misce.
  2. Śmietankę podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie się gotować. Następnie zdejmij z ognia i dodaj masło. Wlej gorącą śmietankę do czekolady i mieszaj, aż masa stanie się gładka.
  3. Odstaw masę do ostygnięcia. Potem wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężała.
  4. Zastygniętą masę formuj w małe kulki i obtaczaj w kakao, wiórkach kokosowych lub drobno posiekanych orzechach.
  5. Gotowe trufle przechowuj w lodówce.

Minipancakes 

To klasyczne, puszyste amerykańskie placki w wersji mini. Pancakes są zdrowszą i bardziej sycącą propozycją na słodką przekąskę podczas imprezy. Najlepiej podawaj je na dużym półmisku w towarzystwie świeżych owoców i bitej śmietany. Dobrze sprawdzą się zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.

Ingrédients:

  • 200 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 2 œufs
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 cuillère à café de levure chimique
  • 30 g cukru brązowego
  • une pincée de sel
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: owoce, syrop klonowy, miód, cukier puder, bita śmietana

Préparation:

  1. Roztopione masło zmiksuj na gładką masę z mlekiem, mąką, cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz solą.
  2. Rozgrzej patelnię. Ciasto nakładaj łyżką, rysując płaskie okręgi o średnicy około 5-6 cm.
  3. Smaż do momentu pojawienia się pękających pęcherzyków, potem odwróć placek na drugą stronę.
  4. Serwuj z ulubionymi owocami, cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem czy bitą śmietaną.

Powyższe przepisy pozwalają na przygotowanie prostych i zarazem efektownych słodkich przekąsek, których wykonanie nie będzie od Ciebie wymagało spędzenia długich godzin w kuchni. Wybierz swoje ulubione desery i ciesz się ich smakiem w gronie najbliższych osób!