Czekolada jest przysmakiem znanym na całym świecie. To znakomita przekąska, pyszny napój, a także doskonały składnik wielu deserów i potraw. Ze względu na jej popularność oraz wszechstronne wykorzystanie ustanowiono Światowy Dzień Czekolady, celebrowany 7 lipca. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was kilka przepisów na najbardziej kreatywne i smakowite czekoladowe desery. Przygotujcie się na prawdziwe czekoladowe szaleństwo!
Jak wykorzystać czekoladę do deserów?
Czekolada ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można ją przetwarzać na wiele sposobów i dzięki temu uzyskać z niej kilka rodzajów konsystencji do wykorzystania w deserach. W formie stałej doskonale nadaje się do posypek i jako komponent kruchych ciasteczek. Natomiast rozpuszczoną w kąpieli wodnej czy w postaci płynnej możemy użyć do przygotowania kremu, musu, polewy albo mocno czekoladowego brownie. Czekolada daje mnóstwo możliwości do sporządzania deserów – zarówno na chłodne jesienno-zimowe dni, jak i na upalne lato w zestawieniu ze świeżymi sezonowymi owocami. Intensywna słodycz czekolady idealnie komponuje się z lekko cierpkim smakiem wiśni, malin czy porzeczek. Jednak tego typu połączeń z czekoladą jest o wiele więcej, a każdy z nas może wykreować z nich swój własny wyjątkowy przysmak.
Przepisy na pyszne czekoladowe desery
Świętowanie Dnia Czekolady nie może się odbyć bez objadania się czekoladowymi specjałami. Jest to doskonała okazja, aby wypróbować własnych sił w kuchni i poeksperymentować z nowymi smakami. Poniżej podajemy kilka prostych przepisów, jak przygotować smakowity deser z dodatkiem czekolady.
Brownie z burakiem
Burak może się wydawać dość osobliwym składnikiem dla ciasta. Jednak w przypadku brownie znakomicie spełnia swoją rolę, nadając mu dużej wilgotności. Co więcej, jest trudno wyczuwalny w smaku, zatem nikt z częstujących się osób z pewnością nie zorientuje się, że jednym z komponentów ciasta jest właśnie burak.
Ingrédients:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 250 g masła
- 200 g de sucre
- 3 jajka
- 150 g mąki pszennej lub razowej
- 1 cuillère à café de levure chimique
- 250 g ugotowanych lub upieczonych buraków
Préparation:
- W garnku rozpuść czekoladę z masłem.
- Z ugotowanych buraków zrób pulpę w malakserze albo zetrzyj je na tarce na drobnych oczkach.
- W osobnej misce ubij jajka z cukrem.
- Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę i przygotowane buraki, dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w temperaturze 180°C przez ok. 20-25 minut. Patyczek włożony w brownie powinien być mokry i oblepiony, ale nie może być na nim śladu surowego ciasta.
Lody czekoladowe z papryczką chili
Są to pyszne kremowe lody, które pozostawiają na języku ostry posmak chili. Deser w tym wydaniu to prawdziwa uczta dla smakoszy czekolady.
Ingrédients:
- 1,5 szklanki śmietanki kremówki 36%
- 1 szklanka mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5%
- 200 g de chocolat noir
- 3 łyżki cukru
- 1-2 łyżeczki mielonego chili (w zależności od preferencji)
Préparation:
- Podgrzej zagęszczone mleko, nie doprowadzając do wrzenia.
- Dodaj rozdrobnioną czekoladę i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.
- Dodaj chili i wymieszaj.
- Po przestudzeniu umieść masę w lodówce do schłodzenia.
- Wyjmij śmietankę z lodówki i ubijaj, dodając po łyżce cukru.
- Do ubitej śmietanki przełóż krem czekoladowy i całość wymieszaj szpatułką.
- Masę umieść w naczyniu przygotowanym do mrożenia lodów.
- Wstaw pojemnik do zamrażalnika na ok. 4 godziny.
Czekoladowy mus z awokado
Ten deser jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy i sycący – z powodzeniem może zastąpić mniejszy posiłek. Doskonałym dodatkiem do musu z awokado są sezonowe owoce np. truskawki czy maliny.
Ingrédients:
- 2 dojrzałe awokado
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Szczypta soli
Préparation:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie ostudź.
- Awokado obierz i wyjmij pestki, a miąższ zmiksuj na gładką masę.
- Do masy dodaj kakao, syrop klonowy, ekstrakt z wanilii, sól i rozpuszczoną czekoladę.
- Całość zmiksuj na gładki krem.
- Przełóż mus do miseczek i umieść je w lodówce na co najmniej godzinę.
Lava cake, czyli fondant czekoladowy
Jest to wyjątkowy, bardzo efektowny deser z płynnym, czekoladowym wnętrzem, które rozpływa się przy pierwszym kęsie. Wbrew pozorom jest szybki i prosty do wykonania. Lava cake świetnie smakuje z rozmaitymi dodatkami np. lodami, owocami czy bitą śmietaną.
Ingrédients:
- 200 g gorzkiej czekolady 70%
- 100 g de beurre
- 3 jajka
- 60 g cukru
- 30 g mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Préparation:
- Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej i wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstaw do ostudzenia.
- Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę z masłem oraz wanilię, delikatnie wymieszaj.
- Do masy czekoladowej przesiej mąkę, powoli mieszając szpatułką.
- Przygotuj foremki do pieczenia, wysmaruj je masłem i posyp mąką. Idealnie nadają się kokilki, które nie wymagają już użycia mąki. Następnie wlej masę czekoladową do 2/3 wysokości foremek.
- Foremki włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez ok. 8-10 minut. Powierzchnia ciasta powinna być spieczona, a środek pozostać płynny.
- Po upieczeniu od razu wyjmij fondant z piekarnika. Poczekaj parę minut, a następnie ostrożnie przełóż na talerzyk. Lava cake jest już gotowy do jedzenia.
Światowy Dzień Czekolady to wyjątkowa okazja, aby delektować się czekoladowymi przysmakami. Zaś przygotowywanie ich samodzielnie jest prawdziwą kulinarną przygodą! Niezależnie który z deserów wybierzecie, jedno jest pewne – czekolada zawsze smakuje wyśmienicie!