Znane niemal na całym świecie ciasto na bazie twarogu, jajek i cukru ma swoje święto w porze letnich wakacji – to idealny czas, aby uczcić genialny smak sernika i mnogość odmian jakimś ulubionym kawałkiem.
Źródła historyczne mówią, że sernik znano w starożytnych kulturach rzymskich i helleńskich, delektowano się nim przy wyjątkowych okazjach i w czasie igrzysk.
W naszych stronach sernik zyskał przychylność smakoszy prawdopodobnie dzięki królowi Janowi II Sobieskiemu, który miał podobno poznać ten specjał podczas wypraw pod Wiedeń.
Pyszna, kremowa baza komponuje się z większością wykorzystywanych w cukiernictwie ciast i dodatków – swoich miłośników mają serniki pieczone, gotowane i na zimno, na kruchym czy piaskowym cieście, jak i całkiem bez niego.
Serniki łączone są z makowcami, z ciastem kakaowym, z warstwami owoców i bakalii, z bezową chmurką i z polewą z czekolady, wersje na zimno – poza najpopularniejszą owocową wersją w galaretce – łączą się z nutą czekoladową czy cynamonową.
Możemy bez fałszywej skromności stwierdzić, że w naszej internetowej cukierni każdy znajdzie swoją ulubioną wersję sernika – wystarczy kliknąć ici et zaznajomić się z ofertą sklepu.
Z okazji sernikowego święta życzymy wszystkim spełnienia najsłodszych pragnień i zachęcamy do spróbowania czterech naszych „flagowych” serników…