Sezonowe owoce i warzywa od zawsze panowały w polskiej kuchni, również jako wyśmienity dodatek do deserów. Któż z nas nie lubi zajadać się drożdżówkami z malinami i jagodami albo szarlotką z jabłek zerwanych prosto z sadu? Dla wielu z nas są to smaki przywołujące wspomnienia z dzieciństwa, a więc czasów, kiedy sięgaliśmy po te dary natury tylko w określonych porach roku – wtedy, gdy były świeże i najbardziej aromatyczne, czyli najpyszniejsze. W tym artykule poprowadzimy Was po sezonowych składnikach różnych słodkości, ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych specjałów.
Wiosenne smaki w deserach
Już wiosną na naszych lokalnych rynkach pojawiają się pierwsze warzywa i owoce. Chodzi tu głównie o nowalijki – świeże liście szpinaku, sałata, botwinka, rzodkiewki, a także rabarbar. To ostatnie warzywo ma charakterystyczny kwaskowaty smak i stanowi doskonały komponent słodkich wypieków. Z dodatkiem rabarbaru przygotowuje się pyszne ciasta drożdżowe, jogurtowe oraz => kruche placki. Natomiast jeśli chodzi o owoce, to pod koniec maja możemy się już cieszyć smakiem polskich truskawek! Są one znakomitą bazą do sporządzania różnorodnych deserów: musów, kremów, lodów, sorbetów, ciast i => tortów. Truskawki świetnie sprawdzą się też w połączeniu z rabarbarem, tworząc wiosenną kompozycję smaków np. w formie kompotu czy słodkich wypieków.
Lato obfite w owocowe składniki
W Polsce największy dostęp do sezonowych owoców mamy latem. Jest to pora, kiedy jest ich największy wybór na straganach i w sklepach. W czerwcu pojawiają się czereśnie, a potem w lipcu wiśnie, maliny, porzeczki, borówki i agrest. W tym czasie znajdziecie też w lesie jagody. Z tych wszystkich darów natury możecie skomponować wyśmienite słodkości! Poza tradycyjnymi wypiekami, takimi jak => tartas de queso, drożdżówki, ciasta kruche i ucierane, owoce te z powodzeniem wykorzystacie do zrobienia => domowych pierogów i knedli. A jeśli chcielibyście skosztować najsłynniejszych polskich jagodzianek, to wybierzcie się na Podlasie do Augustowa. Te przysmaki powstają z wykorzystaniem lokalnych składników, a wychodzą spod rąk miejscowego cukiernika pana Polikarpa Augustyniaka. Warto zaznaczyć, że „Augustowska jagodzianka” została nawet wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Jesienne dary natury
Gdy nadchodzi jesień, w sadach dojrzewają jabłka, śliwki i gruszki, a w ogrodach winogrona. Polska słynie z różnorodnych odmian jabłek. Ich największym rejonem upraw jest zagłębie grójecko-wareckie na Mazowszu. Dzięki sprzyjającemu mikroklimatowi oraz staraniom wielopokoleniowych rodzin sadowników są uznawane za najlepsze z całej Polski. Jabłka idealnie nadają się do przygotowania rozmaitych potraw, w tym oczywiście ciast i deserów – tradycyjnych => domowych jabłeczników, szarlotek czy racuchów, w których to odgrywają główną rolę. Także region zagłębia sadowniczego okolic Grójca może poszczycić się swoim lokalnym przysmakiem tj. bezą jabłkowo-karmelową, wykonywaną prze miejscowe koła goposdyń wiejskich.
Jesień to również czas zbiorów warzyw. Marchew, buraki czy cukinia świetnie sprawdzają się jako składniki słodkich wypieków. Brownie na bazie buraka lub cukinii oraz pastel de zanahoria są doskonale znane wszystkim łasuchom.
Najlepsze komponenty zimowych słodkości
Zima sprzyja przyrządzaniu bardziej sycących i rozgrzewających deserów przy zastosowaniu takich składników jak orzechy, miód oraz mak. Zrobicie z nich pyszne pierniki, => tortas de semillas de amapola, baklawy i tarty orzechowe. Są to smaki, które bezsprzecznie kojarzą nam się ze świętami Bożego Narodzenia. Ponadto biały mak wykorzystuje się jako nadzienie do słynnych rogali świętomarcińskich – poznańskich rarytasów, przygotowywanych z okazji Dnia Świętego Marcina.
I choć polski klimat nie pozwala na uprawę sezonowych owoców w okresie zimowym, to o tej porze roku na południu Europy dojrzewają cytrusy, które potem trafiają do naszych sklepów. Warto właśnie zimą sięgać po świeże mandarynki czy pomarańcze, aby w pełni delektować się ich słodyczą i aromatem. Co więcej, ich smak idealnie komponuje się z czekoladą, tworząc wyśmienite desery w postaci musów, tortów i ciast czekoladowych.
Sezonowe składniki w wypiekach Jacka Placka
W naszej cukierni znaczną część asortymentu stanowią => ciasta z owocami. Jak najwięcej korzystamy z sezonowych, lokalnych odmian, ponieważ pragniemy dostarczać naszym Klientom wyrobów o naturalnym aromacie i smaku świeżych owoców. Używamy ich do wykonywania musów, kremów, nadzienia, galaretek oraz oczywiście do dekoracji. Sięgnijcie po nasze pyszne jabłeczniki, placki ze śliwkami lub wiśniami, => ciasta jogurtowe z truskawkami bądź z czarną porzeczką i poczujcie owocową głębię smaku naszych wypieków!