Tradycje wielkanocne wczoraj i dziś

Wielkanoc należy do najważniejszych świąt chrześcijańskich jak i rodzinnych. Obecnie, poza aspektem religijnym, kojarzy nam się przede wszystkim z jajkami, święconką, pisankami, lanym poniedziałkiem czy budzącą się wokół wiosenną przyrodą. Jednak mało kto wie o dawnych zwyczajach wielkanocnych, które już zanikły albo przetrwały w zmienionej formie. W tym artykule prezentujemy kilka najciekawszych z nich.

Święcenie pokarmów

Przygotowywanie święconki w Wielką Sobotę to polska tradycja, która zachowała się do dzisiaj. Obecnie większość z nas wkłada do koszyczka kilka jajek, sól, kawałek chleba i kiełbasy, co generalnie ma wymiar bardziej symboliczny. Kiedyś jednak było inaczej. Do poświęcenia zanoszono wszystkie pokarmy, które planowano zjeść podczas wielkanocnego śniadania. Potem wykładano je z koszów na wielkie białe płachty, które były specjalnie rozkładane w Kościołach czy przy kapliczkach.

 Co oznacza śmigus-dyngus

Zwyczaj oblewania się wodą w Poniedziałek Wielkanocny jest wciąż kultywowany, choć tutaj też jego znaczenie zmniejszyło się w porównaniu z tym, co działo się jeszcze pokolenie temu. Szczególnie na wsiach młodzież często organizowała gonitwy z wiadrami pełnymi wody, a więc trudno było uniknąć przemoczenia w tym dniu. A co oznacza dość tajemnicze nazwa śmigus-dyngus? Tak naprawdę wiąże się z dwoma odrębnymi zwyczajami. Śmigus polegał na smaganiu witkami wierzbowymi po nogach oraz oblewaniu wodą w celu oczyszczenia po zime. Natomiast dyngus oznaczał wykupienie się z praktyk śmigusowych, czyli jeśli jakaś panna nie chciała być oblana wodą i chłostana witkami, to w zamian musiała dać jakiś wielkanocny podarek albo przysmak. Chociaż z drugiej strony dziewczyna, która została najbardziej przemoczona w tym dniu, miała największe szanse na szybkie zamążpójście.

Pogrzeb żuru i wieszanie śledzia – zapomniany obrzęd ludowy

Bardzo ciekawym zwyczajem ludowym, który już zupełnie zanikł, był pogrzeb żuru i wieszanie śledzia. Wiązał się on ze świętowaniem zakończenia Wielkiego Postu. Kiedyś podchodzono bardziej rygorystycznie do tego okresu, nie tylko potrawy mięsne były zakazane, ale także nabiał i cukier, a na stołach dominował właśnie żur i śledź. Była to niezwykle zabawna tradycja, ponieważ ludzie rzeczywiście grzebali w ziemi garnek z żurem i wieszali na gałęzi śledzia, tyle że zrobionego z drewna. W ten sposób żegnali się z daniami, które już im zbrzydły w czasie postu, a następnie zabierali się do przygotowywania potraw wielkanocnych.

Wielkanocna oferta w cukierniach Jacek Placek

Na Wielkanoc nasza firma Jacek Placek przygotowała specjalny ⇒ świąteczny asortyment – przede wszystkim słodkie wypieki, ale także słone przekąski. Jest jeszcze czas, aby dokonać zamówienia w sklepie internetowym bądź osobiście w jednym z naszych lokali. Oferujemy także możliwość dowozu pod wskazany adres. Gorąco zapraszamy!

Z okazji świąt wielkanocnych w imieniu całego naszego zespołu składamy Wam najserdeczniejsze życzenia: zdrowia, radości ze spotkań rodzinnych, mokrego dyngusa, a przede wszystkim smacznych potraw na świątecznym stole! Wesołego Alleluja!