Międzynarodowy Dzień Owoców. Sezonowe owoce w roli głównej – wyjątkowe smaki lata!

Lato to pełnia sezonu owocowego. Truskawki, maliny, czereśnie, wiśnie, porzeczki, czy jagody – czekamy na nie przez cały rok, aby z początkiem lata delektować się ich świeżością i aromatycznym smakiem. Nieprzypadkowo więc 1 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Owoców. Jest to doskonała okazja do promowania ich kluczowej roli w codziennym odżywianiu się. Owoce możemy spożywać na surowo, ale również jako znakomity dodatek do wypieków i deserów. Poznajcie walory zdrowotne tych darów natury oraz ich zastosowanie w cukiernictwie.

Jakie mamy sezonowe owoce?

Owoce są obecne w naszej diecie już od wieków. Sezon letni obfituje w ich największy wybór i dostatek, a co więcej w tym okresie możemy je pozyskać od lokalnych dostawców oraz z własnego ogrodu. Na początku czerwca pojawiają się truskawki, potem czereśnie, porzeczki, wiśnie, borówki i maliny. W pierwszej połowie lipca z powodzeniem znajdziemy w lesie jagody, a w ogrodach agrest, morele, brzoskwinie i jeżyny. Na drzewach dojrzewają też wczesne odmiany jabłek np. papierówki. Zaś sierpień i połowa września to pełnia sezonu na śliwki, gruszki, winogrona oraz oczywiście na jabłka.

Dlaczego warto jeść owoce?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – bo są smaczne i zdrowe! Szczególnie w okresie letnim mamy dostęp do rozmaitych smaków owoców, od bardzo słodkich po kwaśne i gorzkawe, a każdy z tych darów natury niesie ze sobą bogactwo składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Owoce są źródłem witamin, przede wszystkim A, C i E, minerałów (potasu, żelaza, manganu, miedzi), błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, inaczej nazywanych przeciwutleniaczami. Te ostatnie wspomagają pracę serca i układu krążenia, dzięki czemu obniżają ryzyko występowania przewlekłych chorób, w tym nowotworów. Najwięcej tych substancji znajduje się w owocach z ciemną skórką, takich jak jagody, czarne porzeczki czy borówki. Natomiast najbogatsze w witaminę C są truskawki oraz wszystkie odmiany porzeczek. Warto zaznaczyć, że ze względu na swoje właściwości odżywcze niektóre z naszych polskich owoców sezonowych zaliczamy do tzw. superfoods, czyli wyjątkowo zdrowej, naturalnej żywności. Są to m.in. wspomniane już czarne porzeczki i jagody, a także śliwki. Dlatego też specjaliści od żywienia zalecają, aby codziennie spożywać 4-5 porcji owoców. Są one doskonałą przekąską pomiędzy posiłkami, wyśmienitym deserem, jak również stanowią komponent głównych dań.

Jak wykorzystać owoce w ciastach i deserach?

Owoce zawierają naturalny cukier – fruktozę, dzięki czemu tak dobrze sprawdzają się w roli składnika do ciast i innych deserów. Ponadto wyróżniają się pięknym wyglądem, różnorodną kolorystyką i wyjątkowym aromatem, co z kolei sprawia, że świetnie nadają się do dekoracji tortów, =>tart, babeczek i wszelkich deserów na zimno. 

Jak więc możemy jeszcze wykorzystać owoce w tworzeniu słodkości? Przy użyciu naturalnych soków owocowych w łatwy sposób zrobimy galaretki i żelki, którymi następnie możemy przyozdobić ciasto. Na bazie soków przygotujemy też desery lodowe w postaci sorbetów i granitów. Natomiast owoce w całości oraz pulpy z powodzeniem zastosujemy do nadziewania wypieków np. rogalików, pączków, ptysiów czy ciastek francuskich. Zrobimy też z nich musy owocowe, kremy do tart i tortów oraz wykwintne => monodesery.

Warto jeszcze wspomnieć, że podczas korzystania z owoców w kuchni dobrze jest poznać ich niektóre właściwości, mogące negatywnie wpłynąć na przyrządzany deser. Jeśli wybierzemy do dekoracji jabłka, gruszki lub banany, to pod wpływem procesu utleniania szybko zaczną ciemnieć. Zaś bardzo soczyste owoce puszczają sok, który następnie może wypłynąć z ciasta lub =>Kuchen. Nie wszystkie też owoce nadają się do galaretki – kiwi i ananas utrudniają jej tężenie.

Sezonowe owoce w wypiekach Jacka Placka

=> Ciasta z owocami stanowią znaczącą część asortymentu naszej cukierni. Owoców używamy do wykonywania musów, kremów, nadzienia, galaretek oraz oczywiście do dekoracji. Jak najwięcej korzystamy z sezonowych, lokalnych odmian, ponieważ pragniemy dostarczać naszym Klientom wyrobów o naturalnym aromacie i smaku świeżych owoców. Nasze wypieki łączą w sobie słodycz i orzeźwienie!

Sięgnijcie po nasze pyszne jabłeczniki, placki ze śliwkami lub wiśniami, => ciasta jogurtowe z truskawkami bądź z czarną porzeczką i świętujcie z nami Międzynarodowy Dzień Owoców!