Zapewne wielu z Was, gdy myśli o przejściu na dietę, to wychodzi założenia, że trzeba zrezygnować z jedzenia deserów i innych smakołyków. Jednak wcale nie musi tak być! Jeśli zadbacie o odpowiedni dobór składników do przygotowania słodkich przekąsek, to poza przyjemnością z ich konsumpcji, Wasz organizm otrzyma wiele zdrowych i pożywnych substancji. W tym artykule podpowiadamy, jak skomponować niskokaloryczne słodkości oraz podajemy kilka prostych przepisów na desery fit.
Jakie produkty wykorzystywać do dietetycznych deserów?
Słodkości kojarzą nam się przede wszystkim z dużą zawartością cukru, niezdrowego tłuszczu oraz oczywiście z wysoką dawką kalorii – tak jest w przypadku standardowych słodyczy. Jeśli jednak w miejsce powyższych składników zastosujecie ich zdrowsze alternatywy, to uzyskacie dietetyczne i równie smaczne słodkie przekąski. Biały cukier z powodzeniem możecie zastąpić ksylitolem, erytrolem, miodem, stewią, syropem klonowym bądź z agawy. Są to wszystko naturalne słodziki o niskim poziomie kalorii. W tej roli świetnie sprawdzą się także banany oraz daktyle. Następnie jeśli chodzi o tłuszcze, to tutaj również z łatwością znajdziecie produkty niskokaloryczne, które doskonale nadają się do przygotowywania deserów. Są to olej kokosowy, oliwa z oliwek lub z awokado oraz jogurt naturalny i grecki zamiast śmietany. Poza tym do sporządzania słodkich przekąsek jak najczęściej sięgajcie po owoce! Są cennym źródłem witamin, błonnika, a także naturalnego cukru. Dodając je do deserów, wzbogacacie ich smak, a jednocześnie obniżacie kaloryczność. Nie zapomnijcie również o ziarnach, nasionach i pełnoziarnistej mące, które to produkty zawierają mnóstwo wartościowych substancji, w tym przede wszystkim błonnik – nieoceniony przy odchudzaniu, ponieważ wspomaga trawienie.
Komponując słodkości z wymienionych powyżej składników, uzyskacie lekkie i niskokaloryczne przekąski. Po ich spożyciu nie będziecie czuć się ciężko, ale przyjemnie i pełni energii.
Przepisy na dietetyczne ciasta i desery
Wegańskie lody czekoladowo-bananowe
Jest to szybki deser na upalne dni. Do lodów można wykorzystać wszelkie mrożone owoce i różnego rodzaju dodatki. W zależności od wybranych owoców, lody różnią się poziomem słodkości.
Składniki:
- 3 duże, bardzo dojrzałe banany,
 - 90 g gorzkiej czekolady,
 - 3 łyżeczki kakao,
 - 25 g prażonych orzechów laskowych,
 - 2 łyżki mleka sojowego lub innego roślinnego.
 
Przygotowanie:
- Banany pokrój na kawałki i włóż do zamrażarki na minimum 3 godziny.
 - Posiekaj drobno czekoladę i orzechy.
 - Zamrożone banany zblenduj z czekoladą, orzechami, kakao i napojem sojowym, aż powstanie kremowa masa.
 - Podawaj natychmiast lub wstaw do zamrażarki na kolejną godzinę, jeśli wolisz twardszą konsystencję.
 
Pudding chia z malinami
Ten deser znakomicie spełnia się w roli pysznego, odżywczego śniadanka. Co więcej, jest to dobra opcja dla tych, którzy lubią długo wylegiwać się w łóżku, ponieważ pudding chia najlepiej jest przygotować poprzedniego dnia.
Składniki:
- 4 łyżki nasion chia,
 - 250 ml mleka migdałowego lub kokosowego (niesłodzonego),
 - 1 łyżeczka syropu klonowego,
 - garść świeżych malin.
 
Przygotowanie:
- Wymieszaj nasiona chia z mlekiem i syropem klonowym.
 - Odstaw na kilka godzin do lodówki (najlepiej na całą noc), aż nasiona napęcznieją i utworzą pudding.
 - Podawaj z malinami na wierzchu.
 
Jaglane kulki mocy z kokosem
Kulki z kaszy jaglanej to bardzo prosty przepis na słodką przekąskę, która pomoże każdemu nabrać energii. Najlepiej smakują na zimno.
Składniki:
- 150 g kaszy jaglanej,
 - 400 ml mleka kokosowego,
 - 200 ml wody,
 - 15 g oleju kokosowego,
 - 50 g ksylitolu,
 - 40 g wiórków kokosowych.
 
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz pod bieżącą wodą, a następnie przelej wrzątkiem. Odcedź na sicie i przełóż do garnka. Dodaj mleko kokosowe, wodę oraz ksylitol.
 - Gotuj kaszę jaglaną na mleku kokosowym z wodą i dodatkiem ksylitolu do momentu, aż wchłonie cały płyn. Najlepiej na małym ogniu.
 - Do ugotowanej kaszy dodaj olej kokosowy oraz wiórki kokosowe. Wszystko wymieszaj.
 - Całość zblenduj. Pozostaw masę do ostudzenia, a następnie schowaj ją do lodówki.
 - Nabieraj masę łyżką, a dłońmi formuj kulki. Obtaczaj je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem kulek mocy najlepiej jest je schłodzić.
 
Fit batony bez pieczenia
Te batony to małe słodkie co nieco – idealna przekąska na poprawę nastroju. Dzięki dużej zawartości bakalii, nasion i orzechów są smaczne, zdrowe i sycące!
Składniki:
- 90 g orzechów laskowych,
 - 80 g rodzynek,
 - 100 g daktyli,
 - 15 g siemienia lnianego,
 - 200 g płatków owsianych błyskawicznych,
 - 150 g masła orzechowego,
 - szczypta soli,
 - 30 g oleju kokosowego,
 - 70 g miodu
 - 100 g ciemnej czekolady.
 
Przygotowanie:
- Orzechy rozdrobnij w malakserze albo drobno posiekaj.
 - Rodzynki i daktyle również pokrój na mniejsze kawałki. Bakalie oraz siemię lniane dodaj do płatków owsianych, wszystko wymieszaj.
 - Dodaj masło orzechowe, szczyptę soli, miód i rozpuszczony olej kokosowy.
 - Dokładnie wymieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie przełóż ją do formy o wymiarach 28 x 18 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
 - Masę na batony dobrze dociśnij do formy i wyrównaj. Następnie wstaw ją do lodówki.
 - Po około 2-3 godzinach pokrój masę na batony.
 - Rozpuść czekoladę i zamaczaj w niej schłodzone batoniki. Możesz też posmarować je czekoladą za pomocą pędzelka silikonowego.
 - Batony są gotowe! Pamiętaj, żeby przechowywać je w lodówce.
 
Dietetyczne wypieki w Cukierni Jacek Placek
W naszej firmie podążamy za współczesnymi trendami żywieniowymi i potrzebami Klientów. Dlatego w asortymencie Jacka Placka nie może zabraknąć dietetycznych wypieków. Oferujemy przede wszystkim różne rodzaje => kruchych ciasteczek, które przygotowujemy z pełnowartościowych zbóż, nasion, ziaren i suszonych owoców. Ponadto znajdziecie u nas desery pozbawione tradycyjnego cukru, czyli => ciasto malinowe z ksylitoelm w postaci sernika na zimno, a także wyroby typowo wegańskie. Wypieki z Cukierni Jacek Placek są idealnym wyborem nie tylko dla osób ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi oraz dbających o linię, ale dla wszystkich, którzy cenią sobie wysoką jakość produktów i domowy smak ciast.
