Zakup tortu to jeden z najważniejszych punktów podczas planowania wesela. W szerokiej ofercie cukierniczej istnieje wiele opcji do wyboru – pod względem stylu, smaku, kształtu czy dekoracji tego deseru. Dlatego podjęcie ostatecznej decyzji wcale nie musi być łatwym zadaniem. W naszym artykule przedstawiamy 10 najczęściej popełnianych błędów przy zamawianiu tortu weselnego i podpowiadamy, jak ich uniknąć.
-
Brak degustacji smaków tortu
Niektórzy narzeczeni decydują się na zakup tortu wyłącznie na podstawie ładnych zdjęć i ciekawego opisu. Jest to błąd, ponieważ liczy się przede wszystkim jego smak, który warto wcześniej spróbować i ocenić. Nasza cukiernia oferuje parom degustacje próbek tortów, dzięki czemu łatwiej jest wybrać swój ulubiony rodzaj ciasta czy kremu. Na takie spotkanie można się umówić już kilka miesięcy wcześniej przed planowaną uroczystością.
-
Łączenie zbyt wielu smaków
Czasami, przy tak wielu wariantach do wyboru, narzeczonym może być trudno zdecydować się na określony smak =>dort i dlatego zamawiają ich kilka dla jednego ciasta. Jednak nie każde połączenie smakowe wypada dobrze, jak również nie musi przypaść do gustu zaproszonym gościom. Warto więc zachować umiar w doborze składników, stosując się do zasady: co za dużo, to niezdrowo.
-
Za bardzo skomplikowany design i dekoracje
Inspiracje znalezione w Internecie na ozdoby i kształt tortu robią efektowne wrażenie, ale nie zawsze są możliwe do wykonania w praktyce. Co więcej, tort o zbyt wymyślnej konstrukcji może być niestabilny i trudny w transporcie. Zatem najlepiej w tym przypadku skonsultować się z cukiernikami i ustalić, jakie pomysły będą w stanie zrealizować.
-
Za późne zamawianie tortu
Tort weselny jest wyjątkowym deserem, który potrzebuje czasu na zaplanowanie i przygotowanie. Dlatego lepiej nie odkładać tego zakupu do ostatniej chwili. Wiele renomowanych cukierni ma bardzo napięty grafik, szczególnie w sezonie ślubnym, i przyjmuje zamówienia już kilka miesięcy przed terminem przyjęcia. Dzięki temu narzeczeni zyskują czas na omówienie wszystkich detali oraz wprowadzenie ewentualnych zmian w projekcie tortu.
-
Niewłaściwe uwzględnienie liczby gości
=>Tort weselny musi mieć odpowiednią wielkość, dostosowaną do zaproszonej liczby gości, tak aby każdy miał szansę spróbować tego deseru. W tej istotnej kwestii najlepiej zdać się na doświadczenie cukierników, którzy potrafią dokładnie wyliczyć potrzebną ilość porcji.
-
Pozostawienie ciasta w upale
Przy planowaniu wesela w plenerze koniecznie trzeba zadbać o zabezpieczenie tortu przed wysoką temperaturą. Kremy i bita śmietana nie lubią być wystawione na słońce, ponieważ mogą się rozpuścić, a dekoracje stopnieć. Dobrym rozwiązaniem jest umieszczenie tortu na wózku, aby we właściwym momencie obsługa mogła go sprawnie dostarczyć z lodówki, a następnie szybko odwieźć z powrotem.
-
Samodzielny transport tortu na wesele
Przywiezienie tortu na przyjęcie na własną rękę wiąże się z dużym ryzykiem i możliwością jego uszkodzenia. Większość cukierni oferuje dostawę zamówienia do sali weselnej, zatem lepiej skorzystać z profesjonalnej i bezpiecznej opcji transportu.
-
Niewłaściwe przechowywanie tortu przed weselem
Tort po dostarczeniu na miejsce uroczystości powinien być przechowywany w chłodnych warunkach. Dlatego ustalając kwestie organizacyjne z managerem obiektu, koniecznie trzeba się dopytać o możliwość pozostawienia tortu na kilka godzin w lodówce.
-
Nieuzwględnienie kwestii diet i alergii gości
Obecnie bardzo wiele osób posiada specjalne wymagania pokarmowe – nietolerancje na składniki takie jak gluten czy laktoza oraz diety wegańskie i wegetariańskie. Aby każdy z gości był zadowolony i mógł skosztować deseru, warto rozważyć zamówienie dodatkowego, mniejszego tortu, który będzie spełniał określone kryteria dietetyczne.
-
Zbytnie oszczędzanie na torcie
Koszt zamówienia tortu na wesele jest znacznie wyższy niż na inne okazje. Dlatego planując budżet, dobrze jest od razu przeznaczyć na niego odpowiednią kwotę. Najlepiej w tej sytuacji porównać oferty kilku cukierni i na tej podstawie określić swoje priorytety. Z pewnością jednak nie warto rezygnować z wysokiej jakości składników i wykonania – degustacja tortu jest przecież jednym z najważniejszych momentów na weselu.
Rozsmakuj się w świętach z Cukiernią Jacek Placek!
W tym roku wprowadziliśmy do naszego asortymentu bożonarodzeniowego kilka wyjątkowych nowości – a wśród nich =>tartę czekoladowo-piernikową a =>tartę makową z kremem Kahlua. Pierwszą z nich przygotowujemy na bazie delikatnego ciasta piernikowego z dodatkiem korzennej mieszanki przypraw. Całość zaś jest zwieńczona gładką, aksamitną polewą czekoladową o intensywnym smaku. Natomiast drugą tartę tworzy kruche ciasto wypełnione aromatyczną masą makową z dodatkiem kremu przyrządzonego na bazie kawowego likieru Kahlua. Oba wypieki to idealny wybór dla miłośników nieszablonowych deserów, łączących tradycyjne smaki z nowoczesnymi akcentami.
Sprawdźcie naszą pełną ofertę bożonarodzeniowych produktów na:
https://jacekplacek.com.pl/kategoria-produktu/boze-narodzenie/
Zamówienia na wypieki przyjmujemy do 22 grudnia z możliwością dostawy do domu również w dniu Wigilii.