Słodkie wypieki często goszczą na naszych stołach. Są obowiązkowym elementem każdej świątecznej i rodzinnej uroczystości, jak również stanowią pyszny dodatek do codziennej kawy i herbaty. Jednak za każdym razem, gdy zamawiamy ciasta i torty bądź sami je przygotowujemy, powinniśmy zadbać jeszcze o kilka dodatkowych szczegółów, aby nasz poczęstunek na pewno się udał. A mianowicie chodzi o bezpieczny transport wypieku, jego przechowywanie oraz o odpowiednie pokrojenie ciasta czy tortu. Poniższy artykuł pomoże Wam poradzić sobie z tymi kwestiami.
Jak najlepiej przewozić wypieki?
Najłatwiej jest oczywiście skorzystać z możliwości dostawy zamówienia przez => firmę cukierniczą, w której dokonaliśmy zakupu. Mamy wtedy gwarancję, że ciasta będę profesjonalnie zapakowane i przewiezione bez uszczerbku na wskazany adres.
Na taką opcję dostawy mogą liczyć Klienci naszych cukierni Jacek Placek. Dowozimy zamówienia codziennie na terenie Trójmiasta oraz w wybrane dni tygodnia na obszarze od Słupska do Helu.
W jaki sposób samodzielnie przewozić ciasta i torty?
Natomiast gdy pieczemy ciasto w domu albo nie decydujmy się na dostawę podczas składania zamówienia w cukierni, to w tej sytuacji powinniśmy dołożyć wszelkich starań, aby nasz deser nie uległ zniekształceniu w czasie transportu. Przede wszystkim trzeba się zaopatrzyć w odpowiednie pudełko do zapakowania wypieku. Najlepsze jest kartonowe, które się zamyka, a do tego jest wyposażone w uchwyt – właśnie z takich opakowań do ciast i tortów korzystają cukiernicy. Zatem jeśli zamawiamy wypiek w cukierni, to miejmy na uwadze, aby zostało umieszczone w takim profesjonalnym pudełku.
Wyjątkową ostrożność powinniśmy zachować podczas przewożenia tortu. Postarajmy się tak go zabezpieczyć w środku pudełka, aby kartonowe ścianki przypadkiem nie zdeformowały delikatnych dekoracji i kremu. Ponadto w okresie letnim koniecznie zadbajmy o niską temperaturę w samochodzie, zatem włączmy klimatyzację. A opakowanie z ciastem warto dodatkowo umieścić w lodówce turystycznej albo w torbie termoizolacyjnej.
Jak prawidłowo przechowywać ciasta i torty?
Kolejna ważna kwestia dotycząca wypieków to ich odpowiednie przechowywanie. Co zrobić, aby jak najdłużej zachowały świeżość i smak? Większość ciast świetnie nadaje się do mrożenia, dlatego jeśli planujemy rozłożyć konsumpcję naszych słodkości na dłuższy okres czasu, to trzeba je przełożyć do pojemnika lub owinąć szczelnie folią spożywczą, a następnie umieścić w zamrażalniku w temperaturze poniżej -18 stopni Celsjusza. Wypieki mogą w nim pozostać przez ok. 6 miesięcy i po wyjęciu są wciąż bardzo smaczne!
Jeśli jednak zamierzamy zjeść ciasto w ciągu kilku dni, to najlepszym miejscem do jego przechowywania jest lodówka. Ta zasada dotyczy w szczególności tortów, serników oraz innych deserów z galaretką, śmietaną bądź kremem lub owocami. Ciasto powinniśmy trzymać w zamkniętym pojemniku np. w firmowym opakowaniu z cukierni. Najlepiej też, jeśli na ten czas pozbędziemy się z lodówki produktów o intensywnym zapachu takich jak kiełbasa czy sery pleśniowe – nikt z nas by sobie nie życzył, aby słodkości przesiąkły niepożądanym aromatem…
Natomiast w przypadku suchych, kruchych wypieków, ale bez dodatków owoców, niskie temperatury przechowywania nie są wskazane, ponieważ mogą spowodować szybkie twardnienie ciasta. Tego typu wyroby zalecamy przetrzymywać w blaszanych formach, a ciasteczka w szczelnie zamkniętych pudełkach.
W jaki sposób pokroić ciasto i tort?
Krojenie słodkich wypieków bywa kłopotliwe, dlatego niektórzy z nas w ogóle nie chcą podejmować się tego zadania. Co zrobić, aby kawałki ciasta były w równych rozmiarach i nie rozpadały się w trakcie krojenia? Mamy na to skuteczny sposób, który szczególnie dobrze sprawdzi się w przypadku tortów i wypieków z polewą. Na początek musimy przygotować dwa cienkie ostre noże. Następnie do wysokiego naczynia wlewamy wrzącą wodę i umieszczamy w niej nasze noże. Chwilę czekamy, aby się nagrzały. Potem wyciągamy jeden z nich, wycieramy ostrze do sucha i przystępujemy do krojenia ciasta. Po każdym wydzieleniu porcji, usuwamy krem z ostrza. Gdy nóż ostygnie, zamieniamy go z drugim, który cały czas pozostawał w gorącej wodzie i powtarzamy cały proces. Dzięki tej metodzie ładnie, równo i szybko pokroimy każde ciasto!