Święta sprzyjają objadaniu się, natomiast okres poświąteczny jest idealnym czasem, aby zadbać o zdrowe odżywianie i ograniczyć ilość cukru w swojej codziennej diecie. Jednakże wcale to nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji z jedzenia słodkości! Do przygotowywania deserów i słodkich przekąsek zamiast tradycyjnego cukru można użyć jego zdrowszych odpowiedników np. ksylitolu, miodu czy syropu klonowego. W Cukierni Jacek Placek podążamy za potrzebami naszych klientów, dlatego przygotowaliśmy specjalny asortyment dietetycznych wypieków. Poznajcie naszą wyjątkową ofertę ciast i ciasteczek fit!
Kruche ciasteczka – zdrowa przekąska na każdą okazję
Dieta bogata w składniki odżywcze jest kluczem do zachowania odpowiedniej kondycji fizycznej i dobrego samopoczucia. W Cukierni Jacek Placek dbamy o zdrowie klientów, dlatego wśród naszych słodkich wypieków znajdziecie kruche => informasjonskapsler pełne wartościowych komponentów: nasion, zbóż, orzechów oraz suszonych owoców. Niektóre z naszych wyrobów nie zawierają tradycyjnego cukru, mąki oraz nabiału, zatem są odpowiednie dla osób o szczególnych wymaganiach pokarmowych. Co więcej, kruche ciasteczka są doskonałą przekąską również dla dzieci, które potrzebują codziennej dawki substancji odżywczych do prawidłowego rozwoju. Jest to zdrowa alternatywa dla typowych słodyczy. Poniżej prezentujemy wybrane produktu z naszego asortymentu => kruchych ciasteczek:
Speltkjeks med bjørkesukker – są idealnym wyborem dla osób zmagających się z cukrzycą lub nadwagą, ponieważ dzięki zastosowaniu ksylitolu (cukier brzozowy) mają niski indeks glikemiczny. Ponadto zawierają pełnoziarnistą mąkę orkiszową oraz siemię lniane, które to składniki są źródłem białka, witamin z grupy B oraz błonnika.
FIT veganske kjeks – stworzyliśmy je z myślą o klientach ze specjalnymi potrzebami żywieniowymi. W składzie ciasteczek nie ma nabiału, jaj oraz cukru, są także o obniżonej zawartości glutenu. Przygotowujemy je na bazie płatków owsianych, które wzbogaciliśmy o suszoną żurawinę, pestki dyni, siemię lniane oraz mielony len. Zamiast masła użyliśmy oleju kokosowego, natomiast słodki smak zapewnia im miód. Wysoka zawartość błonnika i wartościowych ziaren sprawia, że nasze ciasteczka wegańskie są odżywcze i sycące.
Kakao havregrynkaker – to kruche, owsiane ciastka w kakaowej odmianie. Tę wersję wypieku wykonujemy bez użycia mąki pszennej, a bazując jedynie na płatkach owsianych, dzięki czemu ciasteczka są doskonałą przekąską dla osób szukających propozycji o obniżonej zawartości glutenu. Poza tym ich istotnym składnikiem jest masło orzechowe (z orzechów ziemnych), a jako słodki dodatek zastosowaliśmy pastę waniliową. Natomiast wysoka zawartość kakao zapewnia im nie tylko wyjątkowy smak, ale także korzystnie wpływa na nastrój, pamięć oraz pracę mózgu.
Keto mandelkaker – to nasz kolejny produkt dedykowany dla osób z określonymi wymaganiami pokarmowymi, przede wszystkim dla stosujących dietę ketogeniczną. Ciasteczka są przygotowywane na bazie mąki migdałowej, z dodatkiem jaj i cukru brzozowego, co czyni je wyrobem bezglutenowym o niskim indeksie glikemicznym. Ciastka wyróżnia pomarańczowa nuta, którą nadała im starta skórka z tego owocu oraz jego sok.
Havrekjeks med smør – są to klasyczne owsiane ciasteczka, a więc idealny wybór dla tych, którzy lubią cieszyć się tradycyjnym smakiem i aromatem! W ich składzie znajdują się ziarna słonecznika oraz sezamu, a także wiórki kokosowe. Bogactwo błonnika i innych cennych substancji nadają zdrową jakość naszym ciasteczkom, dzięki czemu są smakowitym uzupełnieniem dla codziennej diety.
Ciasta fit – zdrowy deser nie tylko od święta
Poza kruchymi ciasteczkami w asortymencie Jacka Placka posiadamy także inne dietetyczne wypieki. Są to nasze => kaker specjalne dedykowane na przykład dla wegan, jak również dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę i zdrowy styl życia.
Dla miłośników chłodzonych deserów przygotowaliśmy => ciasto malinowe z cukrem brzozowym. Jest to sernik na zimno o owocowo-śmietankowym smaku i konsystencji sprężystej pianki. Jego spód wykonaliśmy z ciasteczek orkiszowych z ksylitolem, a masę z serka mascarpone z malinami. Na wierzchu zaś znajduje się warstwa malinowej żelki. Ten deser to prawdziwa uczta dla zmysłów!
Natomiast weganie wśród naszych wypieków znajdą dla siebie jabłecznik, kruchy placek z wiśniami, makowiec oraz tort truskawkowy. Wszystkie te desery zostały wykonane wyłącznie z artykułów pochodzenia roślinnego. Są idealnym wyborem nie tylko dla wegan, ale dla wszystkich, którzy cenią sobie wysoką jakość produktów i domowy smak ciast.
W naszej specjalnej ofercie mamy jeszcze => domowy sernik bez mąki stworzony z myślą o klientach unikających glutenu. Przygotowujemy go z najlepszego gatunku wiejskiego twarogu według rodzinnej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenia. Nasz sernik jest wspaniale wilgotny i puszysty – po prostu rozpływa się w ustach!
Pragniemy nadmienić, że Cukiernia Jacek Placek nie posiada produktów dedykowanych dla osób z celiakią, jednakże osoby unikające glutenu znajdą w naszym asortymencie smaczne i przeznaczone dla nich wypieki. Na terenie naszego zakładu wykorzystywane są: mąki, jaja, orzechy, sezam i mleko, w związku z czym każdy z wyrobów może zawierać śladowe ilości wymienionych alergenów, nawet jeżeli nie są wyszczególnione w opisie i wykazie składników.