Odpowiednio zaplanowane menu to klucz do udanej domowej imprezy! A jego istotną częścią są słodkie przekąski. Jeśli chcesz zrobić wrażenie na swoich Gościach, przygotuj desery, które nie tylko dobrze smakują, ale także prezentują się efektownie. W naszym artykule znajdziesz proste przepisy, z którymi poradzisz sobie nawet bez większych umiejętności kulinarnych i do tego w krótkim czasie.
Cytrynowe muffiny z lukrem
=> Babeczki i muffiny od wielu lat cieszą się bardzo dużą popularnością. Ich przyrządzenie nie jest skomplikowane, a dzięki polewom i innym dekoracjom stają się kuszące dla oka. Wybraliśmy przepis na muffiny w wersji cytrynowej, ponieważ jest to lekki i zarazem orzeźwiający deser.
Składniki:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 150 ml jogurtu naturalnego
- sok i skórka z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do lukru
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
- W osobnym naczyniu połącz jajka, olej, jogurt oraz sok i startą skórkę z cytryny.
- Suche składniki dodaj do mokrych i delikatnie wymieszaj, aż wszystko się dobrze połączy.
- Ciasto rozlej do foremek na muffiny i piecz w temperaturze 180°C przez około 20 minut, aż babeczki będą złociste.
- Po ostygnięciu udekoruj muffiny lukrem przygotowanym z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny.
Bajaderki
Tę słodką przekąskę wykonasz naprawdę szybko, a będą Ci potrzebne głównie resztki ciasta i ciasteczka. =>Bajaderka to idealny deser dla zwolenników idei zero waste w kuchni.
Składniki:
- 400 – 500 g resztek ciasta, ciasteczek, herbatników
- 200 g suszonych śliwek
- 100 ml rumu
- 50 g masła
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
- ⅓ szklanki mleka
- 1 łyżka masła orzechowego
- 75 g mielonych orzechów
Przygotowanie:
- Resztki ciasta i ciasteczka przełóż do malaksera, aby drobno pokruszyć.
- Suszone śliwki zblenduj z rumem i masłem orzechowym.
- Mleko zagotuj z cukrem, masłem i kakao. Potem lekko ostudź, przelej do miski z pokruszonymi ciastkami i dodaj masę śliwkową. Całość dobrze wymieszaj.
- Z masy formuj kulki, następnie wstaw do lodówki na około godzinę do schłodzenia.
- Gotowe bajaderki obtocz w mielonych orzechach.
Owocowe szaszłyki z polewą czekoladową
Jest to zdrowa i kolorowa przekąska, która z pewnością prędko zniknie z Twojego stołu. Świeże owoce w połączeniu z czekoladową polewą tworzą wyśmienitą, delikatną kompozycję smakową.
Składniki:
- świeże owoce (np. truskawki, winogrona, kiwi, banany, brzoskwinie)
- 100 g czekolady deserowej
- 1 łyżka oleju kokosowego
- patyczki do szaszłyków
Przygotowanie:
- Owoce umyj, obierz i pokrój na kawałki.
- Nadziej owoce na patyczki do szaszłyków, tworząc kolorowe kompozycje.
- Czekoladę rozpuść z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
- Gotowe szaszłyki polej czekoladą i odstaw na chwilę, aby czekolada stężała.
Trufle czekoladowe
Trufle to elegancki deser, który pięknie prezentuje się na stole. Wbrew pozorom jego przygotowanie jest niezwykle proste, a więc każdy amator cukiernictwa świetnie sobie z tym poradzi.
Składniki:
- 200 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- kakao, wiórki kokosowe, orzechy do obtoczenia
Przygotowanie:
- Czekoladę połam na małe kawałki i umieść w misce.
- Śmietankę podgrzej na średnim ogniu, aż zacznie się gotować. Następnie zdejmij z ognia i dodaj masło. Wlej gorącą śmietankę do czekolady i mieszaj, aż masa stanie się gładka.
- Odstaw masę do ostygnięcia. Potem wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby stężała.
- Zastygniętą masę formuj w małe kulki i obtaczaj w kakao, wiórkach kokosowych lub drobno posiekanych orzechach.
- Gotowe trufle przechowuj w lodówce.
Minipancakes
To klasyczne, puszyste amerykańskie placki w wersji mini. Pancakes są zdrowszą i bardziej sycącą propozycją na słodką przekąskę podczas imprezy. Najlepiej podawaj je na dużym półmisku w towarzystwie świeżych owoców i bitej śmietany. Dobrze sprawdzą się zarówno w wersji na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 200 g mąki
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 50 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g cukru brązowego
- szczypta soli
- olej do smażenia
- opcjonalnie: owoce, syrop klonowy, miód, cukier puder, bita śmietana
Przygotowanie:
- Roztopione masło zmiksuj na gładką masę z mlekiem, mąką, cukrem, jajkami, proszkiem do pieczenia oraz solą.
- Rozgrzej patelnię. Ciasto nakładaj łyżką, rysując płaskie okręgi o średnicy około 5-6 cm.
- Smaż do momentu pojawienia się pękających pęcherzyków, potem odwróć placek na drugą stronę.
- Serwuj z ulubionymi owocami, cukrem pudrem, syropem klonowym, miodem czy bitą śmietaną.
Powyższe przepisy pozwalają na przygotowanie prostych i zarazem efektownych słodkich przekąsek, których wykonanie nie będzie od Ciebie wymagało spędzenia długich godzin w kuchni. Wybierz swoje ulubione desery i ciesz się ich smakiem w gronie najbliższych osób!